Georgiev: Vlast nam se sveti zbog objavljenih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

BEOGRAD

(Cenzolovka)

„Vlast veruje da fotografije koje su objavili KRIK i BIRN predstavljaju sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Slobodan Georgiev, govoreći o sadržaju video-klipa na Tviteru u kojem se on i drugi istraživački novinari etiketiraju kao izdajnici

Kada sa zvanične strane koliko-toliko minu napadi na novinare, tu su uvek alternativni frontovi, dokazano pogodni za prikrivanje tragove do inspiratora targetiranja, da preuzmu zadatak. Pored tabloida i standardnog Tvitera, za napade na novinare koji nisu legli na rudu, u poslednje vreme veoma se rado koriste anonimne trupe sa Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja te nekakvog portala Istraga.rs.

Sinoć se na Tviteru pojavilo video-ostvarenje sa međunaslovima „Kako prepoznati izdajnika…“, „Da li znate koliko zarađuju izdajnici pod okriljem novinarstva?“ i „Verujete li ovakvima?“, u kojima je glavna meta urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, uz, u kontekstu „izdaje“ i „eforta protiv sopstvene države“, valjda nezaobilazno pominjanje stranih donacija koje su dobili istraživački centri BIRN, CINS i KRIK. 

Retki su dani kada Georgieva zaobilaze prozivke na Tviteru, no pomenuti video-uradak sad njemu ali i kolegama iz BIRN-a, CINS-a i KRIK-a direktno lepi etiketu izdajnika, a sve je garnirano kadrovima sa albanskim i kosovskim premijerima, Edijem Ramom i Ramušem Haradinajem.   

Georgiev za Cenzolovku kaže da zbog poslednjeg napada nema nameru da se obraća policiji i tužilaštvu „jer u njih nema poverenja“ i da je umesto toga, taj sadržaj direktno poslao Aleksandru Vučiću i Nebojši Stefanoviću „da ga vide“.

Zna, dodaje, zbog čega su usledili ovakvi napadi i u tom kontekstu pojavljivanje Rame i Haradinaja smatra ciljanim.

„Jasno je ko dan da je ovo odmazda zbog objavljivanja zajedničkih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića“, izričit je urednik BIRN-a referišući na fotografije koje su početkom nedelje odvojeno objavili BIRN i KRIK. „Vlast veruje da je to što smo uradili nekakav sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Georgiev. 

Video-klip u kojem se napadaju Georgiev i drugi istraživački novinari pojavio se na „klasičnom bot nalogu“ i potom ga je preuzela i raširila tzv. bot-lajna, ukazuju oni koji se bave monitoringom ponašanja SNS botova i toj stranci bliskih naloga na Tviteru. 

„U pitanju je jedna od tehnika SNS bot-lajne – prljav materijal na Tviter kači ne preterano istaknuti bot, ali u tvitovima navodi naloge poznatijih tviteraša, tzv. megafona, koji to potom šire po lajni“, objašnjeno je Cenzolovci.

Ko zna koje po redu potezanje stranih donacija koje su dobili BIRN, KRIK i CINS, za Georgieva je pucanje „municijom koja se protiv istraživačkih novinara koristi već pet godina“. „Napadi na nas krenuli su pre pet godina kada smo objavili tekst o ugovorima države sa Etihadom, nakon čega je Vučić sazvao svoju prvu vanrednu konferenciju za novinare, a pojedini tabloidi brže-bolje objavili donacije koje su primili CINS, BIRN i KRIK“, podseća urednik BIRN-a. 

 „Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare i da nas natera da se bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima“, rekao je Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a u razgovoru za Cenzolovku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare