Genetičar Miodrag Stojković promovisao svoju prvu knjigu

 

 

LESKOVAC

 

Poznati genetičar Miodrag Stojković promovisao je svoj prvi roman  „Crničani“   u Leskovcu.

 

Iako  se moglo očekivati da je u pitanju stručna knjiga , to, ipak , nije slučaj.

Ovo je uzbudljiva, dramatična, fascinantna i nepoznata priča o kolonizaciji Srba iz južne Srbije na jug Makedonije, početkom prošlog veka, u čijem vrtlogu se našla i Stojkovićeva porodica. Zato je ovo jedna vrsta autobiografskog romana, sa istorijskom podlogom, vrlo vešto ispletena, uz obilje činjenica i neistraženih sfera života tamošnjih stanovnika. Opisan je ceo jedan vek rađanja, umiranja, ljubavi, ratovanja, trgovine, suživota sa Turcima, Makedoncima, Grcima i Bugarima.

Objašnjavajući otkud, posle  naučnog i političkog rada, želja da se dokaže i u književnosti, Stojković kaže da svaki čovek ima neku listu snova koju želi da uradi.

“Kad sam bio dete jedan od snova mi je bio i ostao da napišem jedan roman koji bi se, bez obzira o čemu se u njemu radi, zvao “Crničani”. To je selo moje majke koje se nalazi na krajnjem jugu Makedonije i ja sam tamo proveo veliki broj zimskih i letnjih raspusta, kao i državnih praznika. Imao sam utisak da je tamo nešto drugačije nego što je u Leskovcu, ne samo što je to bilo selo, a Leskovac u ono vreme industrijski grad. Tamo sam odrastao uz duvan i to je, ustvari, priča o ljudima koji su naselili Makedoniju i koji su bili izbeglice i kolonisti  posle balkanskih i Prvog svetskog rata. To su bili moja baba i deda i onda sam ja krenuo da malo istražujem tu priču, jer kao deca ne razumemo neke stvari, a nikad nismo ni učili o kolonizaciji Makedonije iz istorije.”

Kao autor romana koji je, ustvari i autobiografsko kazivanje Stojković smatra da ovaj roman treba da se pročita zato što malo toga znamo o svom poreklu. Preokupirani smo teškom sadašnjicom, vrlo malo verujemo u neku blistavu budućnost, ali pri tome zaboravljamo i prošlost, odnosno odakle smo došli.

“Mislim da svako treba da se pozabavi tim pitanjem odakle su njegovi, jer ako zna odakle su njegovi onda zna odakle je i on sam. To je mnogo bitna stvar, jer mi neke stvari u školi uopšte nismo učili, to je prećutano, jer se zna da pobednik piše istoriju, a gubitnik mora da proguta sve to. Moja jedna poruka je da čovek,  ako želi da zna gde ide, mora najpre da zna odakle dolazi. A drugu poruku sam ja naučio zahvaljujući mom dedi , koji je glavni junak u romanu i to je da je jako bitno koliko čovek stvori, ali je najbitnije šta ostavi.”

Stojkovic promocija

S obzirom da ga javnost prepoznaje i kao naučnika, kao političara i sada kao književnika, Srojković priznaje da je najteže biti političar.

“Nekako se ne uklapa u ideologiju i ono kako jedan naučnik funkcioniše. Naučnik ne sme da laže, ako jednom slaže on više nikad nije naučnik. Političar ako ne laže ne može da skupi glasove, tako da je tu bio moj najveći problem, oko nepoklapanja te dve stvari. Književnost mi je bila neka vrsta ventila, ali i potrebe da se ja zahvalim mojoj porodici, jer su oni mnogo toga odvajali od usta da bih ja nešto imao. Moje bolje detinjstvo, školovanje, sve to ja njima dugujem. Kao što osećam dug i prema svom gradu, jer bio sam svuda u svetu, ali sam svuda i govorio da sam iz Leskovca. Zahvalan sam svom gradu na svemu i na školovanju i na podršci kad smo otvarali specijalnu bolnicu. Tako je i knjiga jedan način da se zahvalim porodici.”

O knjizi je na promociji govorio književnik Saša Stojanović, a  Stojković je objasnio  i političko-istorijske prilike iz perioda koji je opisan u knjizi.

Promociju je organizovala Knjižara Stošić.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djurica
Djurica
8 godine pre

Koliko ja vidim, to piše na kraju teksta 🙂

Dragan Stosic
Dragan Stosic
8 godine pre

Pretpostavljam da kod ovakvih vesti treba reci ko je organizovao promociju i gde je ona odrzana!