General Vladimir Lazarević, 19 godina posle: Da se ne zaboravi srpska  Hirošima

NIŠ

Devetnaest godina prošlo je od dana kada je Srbija imala drugi Kosovski boj – dan napada NATO alijanse na malenu Srbiju . Ironija je da je taj rušilački poduhvat nazvan Milosrdni anđeo. O tome šta se sve događalo pre svega na prostoru Kosova ali I cele Srbije danas je u Domu vojske govorio general Vladimir Lazarević.

Za 78 dana koliko je trajao napad zapadne Alijanse na SRJ, NATO je upotrebio više bombi nego Hitler u toku Drugog svetskog rata, a ekvivalent toga je, tvrde brojni svetski vojni analitičari, šest do osam nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu, istako je genaral Vladimir Lazarević govoreći u Domu Vojske Srbije na jučerašnjem času istorije po nazivom “Da se ne zaboravi”, a povodom 19-te godišnjice odbrane SRJ od NATO agresije i obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

“U napadima na Srbiju NATO je ubijao prevashodno civile, nemoćne, slabe, decu, nepokretne bolesnike, putnike, izbeglice u kolonama.Ubijali su ptice i sve što je živelo u Srbiji. Pretvarali su u zgarišta naselja, škole, bolnice, crkve i manastire”, podsetio je genaral Lazarević i dodao da je njihov ratni cilj bio da u Srbiji “ne ostane kamen na kamenu, vratiti Srbiju u kameno doba koja će posle 20 godina biti ravna kao sto i time je primorati na kapitulaciju, a srpski narod pokoriti i poniziti”.

General Lazarević je podsetio kako je sve počelo. Sastankom generala NATO alijanse, 13.marta, u Briselu, 1999.godine, kom je prisustvovao i ambasador Voker.

“Tada su doneli odluku da nestane jedna zemlja na Balkanu, SRJ. Odluka je imala pet tačaka. Prva je bila stvoriti što povoljnije uslove za munjevito izvođenje operacije “Aligator” i pokoriti vojsku i policiju na Kosovu i Metohiji, a u slučaju otpora, tačka dva, upotrebiti i najubitačnije sisteme da se otpor zaustavi, municiju sa osiromašenim uranijumom, kasetne bombe, municiju punjenu bojnim otrovima i mikrobiološkim materijama. Ako snage bezbednosti pruže otpor upotrebiti i neutronsku bombu strategijskog značaja na granici sa Makedonijom i Albanijom. Planirano je i uništenje nuklearnog Instituta Vinča jer bi to ubrzalo kapitulaciju SRJ. Trećom tačkom je obuhvaćeno suđenje političkom i vojnom ruvodstvu za genocid i ratne zločine u specijalnom sudu u Hagu i to po brzom postupku”, nabraja general Lazarević i dodaje, da su se tu našle i tačka četiri koja je predviđala “aktiviranje plana “Potkovica”, pripremanje egzodusa albanskog stanovništva i tačka pet kojom je predviđeno stvaranje uslova za nezavisnu državu Kosovo koja bi funkcionisala uz prisustvo NATO snaga, a koje se ne bi povukle 20 godina.

General Lazarević je podsetio da je NATO vodio sve vrste ratova protiv SRJ u tom trenutku.

“Propagandni, psihološki, ekonomski i specijalni, moderni rat i to svim raspoloživim sredstvima i naoružanjem. Koristili su kopno dva kontinenta, atmosferu, kosmos, za zdrav razum potpuno neshvatljive dimenzije brutalnosti”, dodao je on.

I danas, posle 19 godina od odluke da se izvrši napad na SRJ, oni ne prestaju da ubijaju u Srbiji. Srbija je prva zemlja u Evropi po pacijentima obolelim od karcinoma. Svetska zdravstvena otganizacija i Ujedinjene nacije su zaključile da su NATO ciljevi postignuti nad Srbijom prevazišli sve dosadašnje tragedije. Dogaje da se događaji iz 1999.godine porede sa Hirošimom i Kosovo nazivaju srpskom Hirošimom.

“Posledice će biti zapanjujuće, posebno posle 2020.godine”, istako je general Lazarević. “ U Srbiji će

oboljevati od 70.000 lica od karcinoma godišnje, a 40.000 će umirati uprkos lečenju”.

Ono što je trebalo da se obavi za tri do četiri dana, kako je NATO planirao, nije urađeno jer protivnik nije računao.

“U takvim geopolitočkim i vojno strateškim uslovima Vojska Jugoslavije , herojska Treća armija i legendarni Prištinski korpus na Kosovu, našli su se u strategijskoj klopci, nemogućoj misiji, uz sudbonosna pitanja bez odgovora. Prištinski korpus sa snagama ojačanja elitnih sastava iz čitave vojske, reda veličine od 80.000 boraca, u dosadašnjoj istoriji ratovanja jedan od najačih operativnih sastava, imao je stradegijske zadatke od presudnog značaja za Srbiju”, istakao je Lazarević.

Zadaci su bili jasni, da se sačuva živa sila i tehnika od uništenja, da se brani i odbrani otadžbina, integritet i suverenitet kao i sloboda zemlje, da se razbiju terorističke snage na Kosovu i Metohiji, spreči pogrom Srba i građana lojalnih Srbiji. Za svaki od ovih zadataka postavljalo se i pitanje kako.

“Kako sačuvati živu silu i ratnu tehniku pri ovakvom odnosu snaga neviđenih u istoriji ratovanja. U svakodnevnim borbama i bojevima odnos snaga je bio 30 prema jedan u korist neprijatelja, a u ukupnim efektivima 600 prema jedan u korist agresora. Odgovore na ova i ostala pitanja i u najtežim uslovima rata tražili su i našli su pripadnici Prištinskog korpusa Treće armije. Oni su svojim životima u ratno proleće pre 19 godina branili svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju, ispisujući nove stranice naše istorije, a čija je prva stranica nosi naslov “Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani zemlje od NATO agresije”.

Času istorije sa koga je poslata i poruka da ćemo zauvek poštavati sve pale borce i poginule civile, prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije ali i grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović sa svojim i predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković sa svojim saradnicima. Istorijski čas organizovao je Klub generala i admirala Srbije – Podružnica Niš u saradnji sa Komandom Kopnene Vojske Srbije, Nišavskim okrugom i Gradom Nišom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare