GDE JE SOLIDARNOST SA RUSIMA?

BERLIN
(Dojče Wele)

Diskusija o uzroku pada ruskog putničkog aviona Erbas A321 na Sinaju pokazuje duboke probleme u komunikaciji Zapada sa Rusima, smatra Ingo Mantojfel.

Rusija sada i zvanično pretpostavlja da je ruski avion pre dve nedelje u Egiptu pao zbog podmetnute bombe. To je saopštio šef ruske obaveštajne službe FSB Aleksandar Bortnikov. U ostacima Erbasa A321 pronađeni su tragovi eksploziva.

Potraga za činjenicama ili instrumentalizacija?

Nije neobično da bezbednosni organi na miru dve nedelje ispituju uzroke pada aviona. Ali trenutno u odnosu prema Rusima i Rusiji na Zapadu više ništa nije normalno. Kada su zapadne tajne službe nekoliko dana posle pada ruskog aviona objavile da se verovatno radi o namerno izazvanoj eksploziji, a Kremlj to nije odmah potvrdio, na Zapadu su sve to vrlo jednostrano interpretirali: Kremlju terorističko obaranje aviona trenutno ne odgovara, pa će to prećutati. Navodno bi Moskva nakon objavljivanja takve vesti izgubila podršku u narodu za svoju vojnu intervenciju u Siriji, koja je na Zapadu sporna. Najnovija izjava šefa ruskih obaveštajaca je po tom tumačenju zakasnela korekcija kursa. Naravno, u takvoj interpretaciji ima mesta i za činjenicu da je ova izjava usledila samo nekoliko dana nakon napada na Pariz.

Ingo Mantojfel, DW

Naravno, za Kremlj je u komunikacionom smislu lako da sada, nekoliko dana nakon pariskog masakra, potvrdi da je u avionu bila bomba, jer se „Islamska država“ svakako hvalila time. Sa druge strane, treba podvrći sumnji zapadnu tezu da bi potvrda Kremlja da se radilo o bombi izazvalo pad podrške moskovskoj politici u Siriji. Desilo se upravo suprotno, teroristički napad na ruski putnički avion samo je ojačao podršku ruskoj vojnoj intervenciji, slično kao u Francuskoj. Onaj ko misli da se Kremlj boji da kaže da je u avionu bila bomba ne razume Rusiju. Za odnos Rusije i Zapada je nešto drugo mnogo gore. U Rusiji nije ostalo neprimećeno, da su zapadne zemlje vrlo brzo zaključile da je ruski avion žrtva terorizma, ali je potpuno izostalo javno iskazivanje solidarnosti sa ruskim žrtvama, iskazivanje solidarnosti koje je sada sveprisutno nakon napada u Parizu.

Žrtve su bile turisti

Možda se ruska politika u Siriji može smatrati pogrešnom ili neodgovornom. To se još više odnosi na agresivnu rusku politiku na istoku Ukrajine ili aneksiju Krima, suprotnu međunarodnom pravu. Ali ruski turisti kao žrtve islamističkog terora zaslužuju naše saučešće – bez zadrške.

224 putnika iz Rusije i Ukrajine nisu bili ni na koji način odgovorni ni za politiku svog državnog vrha u Siriji ni za autoritarne tendencije u Rusiji, isto kao što ljudi na koncertima, stadionima i ulicama u Parizu nisu odgovorni za spoljnu politiku Francuske. Ukoliko mi na Zapadu ne želimo da nam prebacuju dvostruke aršine, trebalo je odmah posle pada ruskog aviona da postavimo hešteg #WeAreRussians.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare