Gde bi voleo da živi ambasador EU Davenport kad nije u Srbiji?

 

BUJANOVAC

 

Decu iz Osnovne škole “Naim Frašeri”  iz Bujanovca, koja uče srpski jezik kao deo posebnog projekta , zanimale su neke sasvim druge stvari  pa su to I pitala ambasadora EU u Srbiji Majkla Davenporta.

Jedna devojčica ga je pitala , na tek naučenom srpskom jeziku, da li bi voleo da živi u

nekoj drugoj zemlji,  osim u Engleskoj i Srbiji.

“Ja sam bio u prilici  da kao diplomata živim u nekim zemljama. Prva zemlja u kojoj sam živeo i radio kao diplomata je bila Poljska. Dvaputa sam bio u Francuskoj.

Bio sam četiri godine u Rusiji, u Moskvi kao diplomata i u Kajru gde sam bio  i radio kao zamenik ambasadora u britanskoj ambasadi”, rekao je Daveport.

“ Sada ne znam kako mogu da odgovorim konkretno na pitanje gde još, ima vremena za to. Zbog toga što to ne zavisi od mene, nego od moje porodice i ćerke koja o svemu odlučuje, ali i od moje supruge. Hteo bih pre svega da, ako postoji mogućnost, a i nisam suviše star, mislim da je to slučaj u Srbiji, da radim u zemlji u kojoj možemo na neki način da pomognemo. To je na neki način odgovor na pitanje, jer mi je teško da ti kažem tačno”, odgovorio je Davenport.

Šta bi ste vi promenili da živite u Bujanovcu, pitala je druga devojčica

“ Da živim ja ovde? Teško je i dobro pitanje. Ja ne živim ovde, ali vrlo često sam bio na jugu Srbije i mogu da ti kažem koliko puta sam bio ovde. Petnaest puta verovatno tokom šest godina. Ali, ipak,  nije na meni da kažem šta bi trebaloi da se promeni u Bujanovcu. Mislim da je na vama svima da kažete šta treba da se promeni. Mi možemo, kao ambasador Velike Britanije sam prvi put došao ovde i sada kao predstavnik Evropske unije, želimo da pomognemo. Mnogo sarađujemo sa vladom Republike Srbije što se tiče različitih programa, sa Koordinacionim telom i Stankovićem sam stalni partner, prijatelj i savetnik, kao i sa celim timom u Koordinacionom telu. Imate i vi, naravno, u opštini sjajne ljude koji žele da poboljšaju život i uslove života ovde. Čini mi se da je bitno da radimo kroz jedan program, program Evropski progres na ovim prostorima gde radimo u tri oblasti. Prva se tiče podrške privredi da pomognemo poboljšanje uslova za privredu i za biznis u Bujanovcu i drugim opštinama na jugu Srbije zbog toga što se nama čini da je to jedan od najvećih prioriteta što se tiče podsticanja privrede, podsticanja biznisa i otvaranja novih radnih mesta.

Druga oblast je lokalna samouprava. Nama se čini da je to takođe vrlo bitno da jačate kapacitet lokalne samouprave, da može bolje da podržava napore za poboljšavanja uslova života, da usluge opštine budu još bolje.

I treća oblast u kojoj radimo je tzv. socijalna inkluzija. Ovo je mesto gde žive ljudi iz različitih nacionalnih manjina, Albanci, Romi i drugi i nama se čini još uvek da je bitno da se nešto konkretno radi. I, naravno , da je ovaj projekat, u kojem učestvujete vi deca,  učenja srpskog jezika,  takođe jedan vid ovakvog napora. Zbog toga mi je veoma drago da budem u prilici da čujem vaše mišljenje, rekao je Davenport.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x