„Gas smejalac“ za porađaj bez straha

NIŠ

Ginekološko –akušerska klinika UKC Niš je pored prisustva očeva na porađaju uvela još jednu novinu koja je jedinstvena u Srbiji i za sada se primenjuje samo na niškom GAK-u, kažu u UKC Niš. U pitanju je upotreba  gasa azatonog oksidula koji je poznat i kao „gas smejalac“ i koji se, inače, koristi za pomoć porodiljama u zemljama Amerike i Evripe. U medicini su ga do sada koristili uglavnom stomatoli  kao anastetik.

                   Udisanjem ovog gasa kod porodolja se manjuje se strah ali i bol prilikom porađaja.

                   „U pitanju je novina koja je prvi put uvedena u Srbiji, a svaka porodilja koja nije dobila epiduralnu ili spinalnu anesteziju može da udiše ovaj gas i tako sebi smanji tenziju na porađaju ali i da ublaži bol“, kažu u UKC Niš.

                        Nitratni oksid je plin bez boje i mirisa, slatkastog ukusa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i tera na smeh, pa se naziva „gas smejavac“. U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, pa se upotrebljava u medicini.

                      Još jedna novina je vezana za Ginekološko-akušersku kliniku UKC Niš, a radi se o posetama porodiljama. Posete su moguće san nakon porađaja i pod uslovom da žena može da ustane iz kreveta i ode do prostoje u kojoj može da primi posetu. Poseta traje 15 minuta, a vreme posete je peridou od 14 do 15 sati.

                      Posete poredoiljama nisu moguće ukoliko su na odeljenju jer leže u sobama sa više kreveta a dolazak u posetu bi mogao da smeta ostalim porodiljama. Na  ovaj način se smanjuje i opasnost od širenja nekih infekcija. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare