Francuski institut u Nišu obeležava jubilej, 20 godina rada

NIŠ

Francuski institut u Nišu obeležava 20 godina rada, a tim ovodom je u Oficorskom domu organizovana izložba  „Caričin grad“, kao primer francusko – srpske naučne saradnje u oblast arheologije. Jubilej će biti proslavljen je Danom otvorenih vrata kada će biti organizovane radionice za decu kako bi im se približio francuski jezik i francuska kultura, a za Nišlije je priređen koncert klasične i filmske muzike u Obrenovićevoj ulici. U okviru programa Dana otvorenih vrata biće reči o Olimpijskim igrama koje će se iduće godine održati u Parizu.

                       Stanislas Pieret, direktor Francuskog instituta i savetnik za saradnju i kulturu, ističe da 21.jun  nije slučajno izabran za obeležavanje jubileja. To je  Međunarodni dan muzike, a Francuski institut je poznat po organizovanju Frankofone pesme, događaja koji okuplja sve ljubitelje francuskog jezika i muzike iz cele Srbije.

                         „Imamo bitne događaje, koji su upečatljivi u Nišu, kao što je Konkurs frankofone pesme. Imamo tu sreću što možemo da organizujemo Konkurs frankofone pesme svake godine u Nišu, koji je takmičenje na državnom nivou i to je velika stvar što imamo takmičare koji dolaze iz različitih gradova u Niš“, rekao je Pieret.

    Iz Francuskog instituta u Nišu poručuju da su ponosni  zbog jubileja koji obeležavaju u Nišu.  

                        „Svi smo veoma počastvovani što možemo danas da slavimo jubilej sa gradom Nišom i sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“, sa kojom smo pre 20 godina potpisali jedan sporazum, koji je doprineo da Ambasada Francuske ima svoj institut u Nišu. Ovo je bitan dan, jer 20 godina nije mala stvar“, poručila je Monika Damnjanović, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Nišu.

                           Ona ističe da je veliko interesovanje za francuski jezik, koji se u školama predaje kao najčešći drugi strani jezik, i dodaje da je veoma važno što Niš ima i Katedru francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Osim toga u Gimnaziji „Svetozar Marković“ postoji i bilingvalno odeljenje u kome se nastava sluša na francuskom jeziku. (kraj) VP/ MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare