Francuski filmski karavan u Leskovcu

 

LESKOVAC

Ciklus: Dokumentarci

od 27. do 30. juna 2016.

 

Leskovački kulturni centar u saradnji sa Francuskim institutom iz Beograda organizuje projekcije francuskih dokumentarnih filmova.

Projekcije će se održavati od 17 časova u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra od ponedeljka,  27. do četvrtka, 30. juna. U okviru ciklusa „Dokumentarci“  Francuskog filmskog karavana, biće prikazana četiri filma: Barselona ili smrt ; Zid ;  U ruševinama i film  Majka. Ulaz je slobodan.

 

Ponedeljak, 27. jun – 17h

„Barselona ili smrt“, režija: Idrisa Giro

Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba  primorani su  da krenu  pogubnim putem  ka Španiji ilegalno prevozeći ljude, koji  će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

 

Utorak, 28. jun – 17h

„Zid” (S jednog zida na drugi – Berlin-Seuta), režija: Patrik Žan

Uz   ovaj   putopisni   film   prelazimo Evropu od starog Berlinskog  zida do novog, zatvaranja   Seute.   Bar   četiri   granice,   ali   jedna   slika:   multinacionalno, multikulturalno   društvo,   bogato   raznovrsnostima   uprkos   tradiciji   neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to novo društvo i grade ga energično i punim srcem.

 

Sreda, 29. jun – 17h

„U ruševinama“, režija: Olivije Mejs

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong   naselja   na   jugu   Zabranjenog   grada   iščezavaju   pod  naletima   bagera,   nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika. 

 

Četvrtak, 30. jun – 17h

„Majka“, režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov

Zove se LJuba. Na ruskom to znači   „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od  nasilnog muža, brine o najstarijem sinu, koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu… dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana  u borbi protiv nedaća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare