Francuska želi da seks s mlađima od 15 godina proglasi silovanjem

PARIZ

Vlada Francuske je predložila zakon prema kojem bi se seksualni odnos s mlađima od 15 godina smatrao silovanjem, posle dva nedavna sudska slučaja u kojima su odrasli muškarci imali seks sa 11-godišnjim devojčicama. Prema važećim zakonima, tužilaštvo je do sada moralo da dokaže da je maloletnica bila prisiljena na seks da bi osoba mogla da bude osuđena za silovanje.

Ministarka za rodnu ravnopravnost Marlen Šjapa izjavila je 5. marta za agenciju Frans pres da je posle javnih konsultacija i preporuka stručnog odbora vlada odlučila da odredi 15 godina kao donju starosnu granicu za seksualni odnos uz pristanak.

To znači da osobe mlađe od 15 godina ne mogu da daju pristanak na seks i da će se seksualni odnos sa njima automatski smatrati silovanjem.

Prema važećem zakonu Francuske, odrasla osoba se može krivično goniti za bilo koji seksualni čin sa detetom mlađim od 15 godina, ali da bi bio osuđen za silovanje tužilaštvo mora da dokaže da je seks bio prisilan. To pitanje je komplikovanije kada su uključene osobe koje još nisu ušle u tinejdžerski period.

Ova tema je dospela u središte pažnje javnosti kada su kritičari i poslanici rekli da su francuski zakoni dozvolili da dva muškarca budu oslobođena optužbi za silovanje maloletnica.

U novembru je 30-godišnji čovek oslobođen optužbi za silovanje 11-godišnje devojčice pošto je sud utvrdio da ona nije bila izložena “prinudi, pretnji, nasilju ni iznenađenju”.

U drugom slučaju u koji je bila umešana devojčica od 11 godina optužen je 28-godišnji muškarac za seksualne odnose s maloletnicom, ali ne za silovanje, što je naljutilo devojčicinu porodicu.

U februaru je sud, međutim, ocenio da čovek treba da bude optužen za silovanje, ali je tražio da slučaj bude prebačen na viši sud. Od tada su poslanici i grupe za zaštitu dece pozivale vladu da odrede donju starosnu granicu za sekslualni odnos uz pristanak, kao što je slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Predlagano je da to bude 13 ili 15 godina. Predsednik Emanuel Makron smatrao je da to treba da bude 15 godina, navodi agencija Asošiejted pres.

Ministarka Šjapa je rekla da joj je veoma drago da je vlada izabrala 15 godina kao starosnu granicu, kao što je preporučio i odbor lekara i pravnih stručnjaka i za šta su se zalagala udruženja koja se bore protiv nasilja nad decom.

Vlada novi zakon treba da odobri narednih sedmica, u okviru paketa zakona čiji je cilj smanjivanje seksualnog nasilja i seksizma. To će biti prvi takav zakon u Francuskoj, gde ne postoji propis prema kojem se osoba ispod određene starosne granice smatra nesposobnom da pristane na seksualni odnos.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare