FPN podržao studente koji su učestvovali na protestu

BEOGRAD

Fakultet političkih nauka u Beogradu saopštio je danas da podržava svoje studente Tijanu Hegić i Vladimira Perića protiv kojih su pokrenuti postupic zbog skupa “Protest protiv diktature”.

Fakultet se, naime, oglasio, povodom zahteva za pokretanje prekršajnog postupka MUP Srbije, PU za Grad Beograd, PS Stari grad protiv studenata Tijane Hegić i Vladimira Perića, zbog navodnog organizovanja neprijavljenog javnog skupa pod nazivom „Protest protiv diktature“ koji je održan 18. aprila ove godine u Beogradu.

“Fakultet ne može i neće da okrene glavu od jednog oblika pritiska kojem su, na ovaj način, pomenuti studenti izloženi, posebno zato što se iz opisa navodno učinjenih prekršaja koji su sadržani u zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka ne može zaključiti da su oni organizatori neformalnog okupljanja, kao i što su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti više od tri meseca posle održavanja neformalnog javnog skupa, odnosno krajem jula 2017. godine”, ističe se u saopštenju za javnost Proširenog dekanskog kolegijuma Fakulteta političkih nauka.

Fakultet političkih nauka dodaje da kroz svoje obrazovne i nastavne programe, kao i sveukupno delovanje, dugi niz godina snažno podržava osnovne vrednosti demokratije, demokratskog pluralizma, vladavine prava i ljudskih prava, posebno slobodu mirnog okupljanja, udruživanja, kao i slobodu mišljenja i izražavanja.

“Ova prava, koja spadaju u red univerzalnih, garantovana su ne samo Ustavom Republike Srbije, već i nizom ratifikovanih međunarodnih dokumenata. Ona pripadaju svim građanima Republike Srbije pod jednakim uslovima i bez diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da je “kao istinska škola demokratije na kojoj studente učimo poštovanju različitih političkih mišljenja, pluralizmu, toleranciji i vladavini prava, obaveza Fakulteta političkih nauka kao visokoobrazovne ustanove je da reaguje na pritiske na svoje studente, posebno na one koji bi mogli biti okarakterisani kao politički”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare