FPN: Kontrola kritičkih glasova?

BEOGRAD

Imenovanje novih članova Saveta Fakulteta političkih nauka, ne samo ministarki Vlade Srbije, ukazuje na
pokušaj da se stave pod kontrolu kritički i slobodni glasovi koji dolaze sa FPN i da se reputacija ustanove posvećene demokratskim vrednostima dovede u pitanje, ocenjuje se u saopšenju postidiplomaca, studenata master i doktorskih studija FPN.

U saopštenju postdiplomaca, studenata master i doktorskih studija Fakulteta političkih nauka se navodi puna podršku kolegama i koleginicama sa osnovnih akademskih studija koji su zatražili reakciju uprave Fakulteta na sporna imenovanja.

Slažemo se u oceni da imenovanja izazivaju sumnju da je reč o ataku na autonomiju rada Fakulteta
političkih nauka, te da predstavljaju neprimereni upliv izvršne vlasti u upravljačke organe Fakulteta, dodaje se.

Pružamo podršku svim zaposlenima na FPN koji su javno istupili povodom spornih imenovanja i pozivamo ostale zaposlene da se odrede povodom ovog pitanja, navodi se u saopštenju.

Saopštenje Fakulteta objavljeno 16. aprila 2021. godine ostalo je u mnogim tačkama nedorečeno i zabrinuti smo jer je izbegnut odgovor na ključno pitanje – da li Fakultet političkih nauka smatra da Vladini predlozi za nove članove Saveta jesu legitimni predlozi, jer je reč o osobama koje “dolaze iz reda
istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede” ili se radi o pokušaju ugrožavanja autonomije Fakulteta.

Izostanak reakcije izaziva opravdanu sumnju da će uprava i nastavnici u budućnosti pristajati na nelegitiman i nelegalan uticaj izvršne vlasti na odluke Fakulteta, navodi se u saopštenju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare