Formirana zadužbina Olge i Nikole J. Dinića

VRANJE

Po želji ostavioca Olge i Nikole J. Dinića, a po testamentu iz 1934. godine u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju formirana je Zadužbina.

Testator Nikola J. Dinić i njegova supruga Olga svoju imovinu su ostavili tadašnjoj Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju. 

Po želji ostavioca trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati sve navedene zahteve ostavioca od nagrađivanja učenika za najbolji pisani rad povodom dana Svetoga  Save, nabaviti knjige za dar dobrim učenicima gimnazije, kao i nagraditi učenike najstarije osnovne škole u Vranju, brinuti o legatu, kao i za đačke potrebe učenika.

Nakon, 80 godina od testamenta, škola je uspela da vrati legat i ispoštuje želju ostavioca koji za cilj ima da se pomažu i nagrađuju učenici Gimnazije.

U Gimnaziji je održana i sednica Upravnog odbora Zadužbine. Formirana je Komisija za nagrađivanje i donet je plan o daljim aktivnostima u okviru Zadužbine.

„Veliku zahvalnost dugujemo pojedincima koji su prepoznavali važnost obrazovanja i škole kao institucije od značaja u želji da pomognu učenike i u toj nameri su zaveštali svoju imovinu. Na nama  je da brinemo o legatu, poštujemo želje ostavioca i time doprinosimo zajednici. Kako smo krenuli u proceduru vraćanja i drugih legata koji su ostavljeni školi, naša misija se sprovodi“, izjavila je direktorka Gimnazije i upravitelj Zadužbine, Suzana Mišić Stanković

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine, Budimir  Mihajlovićje rekao da je u petak održana sednica odbora i da je konstatovano da su stvoreni uslovi da Zadužbina počne sa realizacijom programa kako su zadužbinari ostavili.

„Dogovoreno je da se nagrade učenici iz Fonda, kao i da se renovira kuća, kako bismo opravdali zavet naših zadužbinara“, kazao je Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare