Formiran Tim za medijaciju u Gimnaziji

VRANJE

Tokom ove školske godine u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju formiran je Tim za medijaciju koji čine profesori, dok je od obučenih učenika formirana ekipa vršnjačkih medijatora.

Profesor geografije i koordinator Tima za medijaciju je Dragan Antić, a u timu su profesor psihologije mr Ljiljana Simonović, profesor fizike Vesna Mitić, profesor srpskog jezika Vesna Arsić i pedagog Slađana Mitić.

Medijacija je način rešavanja konflikta i prevazilaženje nesporazuma u kome se neutralna, treća strana pojavljuje u ulozi medijatora, odnosno  posrednika između sukobljenih strana. Strane u sukobu pokušavaju da pronađu rešenje mirnim putem, a da je pritom prihvatljivo za obe strane.

Medijacija je proces koji se primenjuje u sudskim i porodičnim sporovima, u međunarodnim relacijama, ali i u obrazovnim institucijama.

U toku školske godine su sprovedene sve aktivnosti iz plana Tima za medijaciju, kao što je akreditovani seminar o medijaciji Nansen dijalog centra iz Beograda.

Obuku o medijaciji u školi prošle su sve razredne strešine, kao i pedagog i psiholog škole, a za učenike je organizovana posebna obuka nakon koje su oni postali vršnjački medijatori. 

Ovi učenici će biti deo Medijatorskog tima zajedno sa profesorima medijatorima, Mitić Vesnom, profesorom fizike i Draganom Antićem, profesorom geografije, koji su prošli  obuku za medijatore sa više od 200 sati. O toga 96 sati u Lilehameru u Norveškoj u organizaciji Nansen dijalog centra.

„Kao školski medijatori posredovaće u sukobima na relaciji učenik – učenik i učenik – profesor. Na ovoj obuci učenici su stekli veštine koje će biti primenljive u realnom životu. Pomoći će im u samokontroli emocija, boljoj komunikaciji, empatiji, toleranciji, kontroli besa“, navode u vranjskoj Gimnaziji.

Medijacija će, kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi, pomoći da škola bude prijatno mesto za učenje i razvoj potencijala kao i da učenici i nastavnici imaju značajne uloge u kreiranju prijatne i drugarske radne atmosfere.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x