Formiran Savez za Srbiju- Niš

NIŠ

 

Predstavnici pet opozicionih stranaka ,  Demokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, Narodne stranke, Pokreta za preokret i Udruženog sindikata Srbije, Sloga danas su na konferenciji za novinare u Media reform centru formalno objavili postojanje  Saveza za Srbiju – Niš, čiji su članovi u susretu sa novinarima objasnili ciljeve i način rada Saveza.  

Osnovni cilj, kako su danas govornici kazali, je promena sistema.  

Predstavnici Saveza za Srbiju podsetili su da je  niška opozicija bila udružena oko  problema sa niškim aerodromom, međutimto udruženje je “ bilo ad hok” . To udružeje opozicija sada više ne postoji, ali od sada zvanično postoji Savez za Srbiju – Niš, koji je “refleksija Saveza za Srbiju na republičkom nivou, kao jedno udruživanje različitih  političkih stranaka, već poznato građanima ”.

„Želimo da se obratimo građanima Niša i da ih ohrabrio da sada postoji još jedna politička snaga koja je adresa za njihove želje i htenja da promenimo sistem” , kazaja je Tamara Milenković-Kerković iz Srpskog poketa Dveri  i dodala da su se različitea politička udruženja, političkih stranaka i pokreta okupili oko zajedničkih ideja, 30 tačaka programa.

“ Osnovni cilj je da se ustrojimo, da napravimo program promene sistema u Gradu, jer cilj ovog udruživanja nije smena vlasti već promena sistema. Pri tome najvažnija je  borba za fer i poštene izbore, ostvarivanje punih medijskih sloboda i borba protiv politike siromaštva koju ova vlast sprovodi držeči građane na rubu egzistencije.“ navela je Tamara Milenković Kerković.

Savez za Srbiju je največi opozicioni blok , rekao je Miodrag Stanković iz GO Demokratske stranke u Nišu.

„Mi danas osnivamo Savez u Nišu, jer smatramo da građani zaslužuju, pre svega, da imaju alternativu i nadu da u Nišu može doći do promena. Nismo se okupili da bi menjali ovu vlast, koja je najgora vlast u itoriji Srbije već da bo smenili politiku ponižavanjasvih građana, naših komšija rođaka i prijateljaPrešli smo sa reči na dela Dogovorili smo se oko zajedničkih tačaka ovde na lokalu i borbe za normalan život  dodao je i Miodrag Stanković.

Predstavnici Saveza su na konferenciji ostavili, kako kažu simbolično, jednu stolicu praznu čime su želeli da pozovu i druge autentične opozicione stranke , pokrete, ali i sindikate  i nevladine organizacije, slobodnomisleće pojedince “ sve one koji veruju da naš grad ima mogućnosti i energije da postane mesto u kome je moguće izgraditi pravedniji, slobodniji, kulturniji, lepši život,  da nam se pridruže, da ga zajedno gradimo”, kazao je Stanković. Sa zajednički utvrđenim ciljevima.

On je objasnio da će i dalje stranke funkcionisati kao i do sada, posebno sa svojim programima i ciljevima ali i ovako udruženi.

“Mislim da je došlo vreme da građani imaju alternativu”, kazao je Stanković.  

Stanković je kazao da su podneli tužbu Upravnom sudu vezanu za otuđenje Niškog aerodroma.

„Pored ukrupnjavanja opozicije nama je potrebno da predstavnici Saveza za Srbiju Niš, budu ljudi sa kreativnim potencijalima, spremnim za timski rad. Niš je poznat po tome da su iz njega kretali mnogi procesi kada je trebalo rešavati loše promene u društvu. Nadamo se da će Niš biti pokretač ili završni deo tog procesa koji je otpočeo formiranjem Saveza za Srbiju”, rekao  je Ljubomir Kostić koji je govorio u ime povereništva Narodne strane u Nišu. On je dodao da je ovu “ šarenoliku koaliciju  okupilo načelo pravne države, načelo nezavisnih institucija i slobodnih medija i da  nama nije potreban jedan lider, već sistem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare