Fontana u centru Niša čeka delove iz inostranstva, Sotirovski krivi oltajmere

NIŠ

Tek što je napravljena i neko vreme radila i uveseljavala posebno najmlađe Nišlije, fontana na Trgu kralja Milana je prestala sa radom nakon što su preko tog prostora prešli oltajmeri  u vreme izložbe koja je održana u Nišu. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski počelo je popravljanje fontane, ali se onda naišlo na novi problem. Mlaznice su mnogo više od očekivanog uništene i sada se čekaju delovi iz inostranstva jer ih je nemoguće nabaviti u Srbiji. U pitanju je deo u kome se nalazi elektronika.

 „Nova fontana je radila sve do trenutka kada je održan skup oltajmera, a nakon toga smo doneli odluku da nikakvih skupova više neće biti na tom mestu na Trgu kralja Milana upravo zbog nebrige  pojedinaca za ono što imamo“, kazala je Sotirovski.

     Prema njenim rečima, onog trenutka kada je fontana otvorena utvršeno je da su mnoge mlaznice fizički oštećene i nemoguće ih je zameniti.

    „Neohodno je da se taj deo fontane  u kome se nalazi elektronika zameni. Firma koja ima obavezu da održava fontanu je naručila te delove i oni se sada čekaju da stignu iz inostranstva. Onog  trenutka kada  budu delovi stigli fontana će proraditi“, kazala je Sotirovski.

     Gradonačelnica kaže da se nije vodilo računa ni o tome da voda koja prolazi kroz fontanu ima dosta kamenca u sebi i da za sve ovo vreme koliko je radila ni jedno sredstvo za održavanje fontane nije korišćeno. Ipak, to je manji problem u odnosu na fizičko oštećenje.

     Da li će podneti krivičnu prijavu protiv Udruženja oltajmera još uvek je neizvesno, to će se kaže gradonačelnica dogovoriti sa kolegama iz pravobranilaštva.

    „Ne znam koliko je realno da sada okrivimo samo ljude koji su automobilima prelazili preko fontane, jer vidite i sami da ima i onih koji su rušilački nastrojeni. Onog trenutka kada smo zamenili staklo na fontani u Parku Sveti Sava, nakon tri dana to staklo je slomljeno. Kada smo  stavili  mobilijar u Čairu posle nekoliko dana je slomljen, polomljen je nakon pet dana mobilijar i u parku iza Delte. Zbog toga ćemo kroz Savet za bezbednost saobraćaja u 2023. godini postaviti video nadzor u gradu kako bi policija mogla lakše da dolazi do svih tih vinovnika“, kazala je gradonačelnica Niša.

     Dodala je da je  prošle godine urađen video nadzor u Tvrđavi, pa se sada lakše dolazi do vandala koji seku kablove na punjačima.

    „Potrebno je i da sami građani Niša prijavljuju sve one koji ruše grad. Zbog svega ovoga grad će da uvede i čuvare parkova koji će fizički biti prisutni kako bi vodili računa o imovini grada“, dodala je Sotirovski.

   Grad godišnje za održavanje svih fontana u gradu izdvaja 6,3 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare