FoNet: Ni politizacija, ni bojkot

BEOGRAD


Novinska agencija FoNet odbacuje diskvalifikaciju dr Predraga Kona, koji je danas, kao “politizaciju”, označio odluku FoNeta da odustane od postavljanja pitanja elektronskom poštom članovima stručnog tima za borbu protiv virusa kovid-19.

Kao što se s pravom protivi politizaciji konferencija članova stručnog tima, tako bi dr Kon i sam trebalo da se uzdrži od politizacije postupka naše agencije, navodi u saopštenju glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić.

Takav postupak zasnovan je isključivo na profesionalnim i interesima javnosti, jer se FoNet i na sopstvenom primeru uverio da pitanja postavljena elektronskom poštom otvaraju prostor za njihovu selekciju, prećutkivanje ili izbegavanje konkretnih odgovora.

Verujemo da je uglednom epidemiologu promaklo da FoNet ne bojkotuje konferencije stručnog tima, već sa njih svakodnevno i detaljno posredno izveštava, na osnovu televizijskih prenosa.

Odustali smo jedino od postavljanja pitanja elektronskom poštom i zato što takav način komunikacije sa novinarima ne smatramo konferencijama za medije, već obraćanjem javnosti članova stručnog tima.

Dr Konu je na raspolaganju i saopštenje Evropske federacije novinara (EFJ), koja ukazuje da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije virusa korona, na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare