Fondacija Dajana Paunović: Demogarfska slika Srbije trenutno je veoma loša i ako se ovako nastavi u 2050.biće nas 3,5 miliona

NIŠ

Demogarfska slika Srbije trenutno je zabrinjavajuća i ukoliko se ne preduzmu ozbiljniji koraci u godinama koje su pred nama može postati još lošija biće još lošija, kažu u Fondaciji Dajana Paunović koju je pre godinu dana osnovala  Dajana Paunović, koja je predstavljena u Nišavskom upravnom okrugu.  Cilj ove fondacije je da poveže državu, lokalne samouprave i nevladin sektor kako bi pomogla populacionu poltiku. Kako bi uspela u tome Fondacija se bavi ekonomskim osnižavanjem žena, njihovom afirmacijom u svim društvenim oblastima i promociji jednakih mogućnosti.  U saradnji sa hramom Svete Petke, fondacija „Dajana Paunović“ ustanovila je zlatni orden „Svete majke Anastasije“ koji se dodeljuje izabranim majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici. Na promociji je zakljućeno da će se i Grad Niš  aktivno uključiti u rešavnje ovog  problema.

                             „Fondacija je formirana pre oko godinu i po dana i već smo postigli velike rezultate. Orden smo dodelili 4. jula svim majkama koje su rodile troje ili više dece jer smatramo da su darovale budućnost našoj deci, s obzirom na to da imamo jako loše podatke kada je demografija u pitanju. To je bio naš doprinos kao Fondacije, da te majke medijski osvetlimo kao jedan primer dobre prakse, jer one su život posvetile svojoj deci“, istakla je Dajana Paunović.

                       Ona dodaje da je neophodno povezivanje i zajednička saradnja države i lokalnih samouprava sa fondacijama u cilju zajedničkog rešavanja problema. Iskustva na terenu različita su za rešavanje pojedinih problema, neki su lako rešivi, dok drugi problemi zahtevaju i izmenu zakonske regulative.

                        „Potrebno je da svi damo svoj doprinos kako bismo ove statističke podatke promenili na bolje. To se neće brzo desiti jer se radio o kompleksnom problemu na kome mora da se radi i da se priča o tome. Postoje mere koje je Vlada Srbije ustanovila i koje mi sprovodimo i implementiramo na terenu. Podaci demografa su poražavajući. Po njihovim prjekcijama 2050.godine mi ćemo biti prepolovljeno društvo i biće nas 3,5 miliona.Mi to ne smemo da dozvolimo i ovo je poslednji trenutak da se dozovemo pameti i da radimo na populacionoj politici“, kazala je Dajana Paunović.

                            Na promociji je zakljućeno da će se i Grad Niš  aktivno uključiti u rešavnje ovog  problema.

                           „Drago mi je što smo kao grad prepoznali potencijal Fondacije čiji je osnovni cilj  osnaživanje žena u svim sferama života. Izdvojila bih to da je kancelarija Fondacije otvorila svoje prostore na Kosovu i Metohiji i da je obišla jednu opštinu“, navela je Aleksandra Božić, odbornica Skupštine grada Niša.

                          „Mnogo brinemo o mladima, o deci, samohranim majkama i o porodicama sa više dece. Ono što za šta se pored ravnopravnosti, i jednakih uslova na život i rad, zalaže naša Fondacije jeste socijalna i populaciona politika. Zbog toga radimo i terensku kampanju, jer hoćemo da konektujemo državu kao državnu krovnu organizaciju, lokalne samouprave sa nevladinim sektorom“, dodala je Paunovićeva.

                         Na listi prioriteta Fondacije, pored populacione politike, nalazi se i pomoć ljudima na Kosovu i Metohiji. Fondacija je pomogla rekonstruisanju škola i terena, dodelila je besplatne udžbenike. Imaju zasluge i za organizaciju prvog „Fudbalskog festivala“ na kome je učestvovalo 280 dece, što iz centralne Srbije što sa Kosova i Metohije. Drugo izdanje Festivala ima i regionalni karakter.

                    Fondacija „Dajana Paunović“ ima četiri kancelarije, dve u Novom Sadu, i po jednu u Beogradu i na Kosovu i Metohiji. Trenutno fondacija nema planove za otvaranje novih predstavništava, jer, kako ističu, za njihov rad je važniji terenski pristup i direktan kontakt sa građanima, a ne rad iz kancelarije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare