Folkloraši iz Niša na Desetom međunarodnom dečijem festivalu “Ilidža 2019” u Sarajevu

NIŠ

Folkloraši, članovi Centra tradicionalne kulture i duhovnosti iz Niša učestvovaće na desetom jubilarnom festivalu dečijeg folklora “Ilidža 2019” u Sarajevu.  Nišlije će biti jedini predstavnici Srbije na festivalu koji traje od 25-29 jula.

 Oni će predstaviti folklorno bogatstvo srpske tradicije i kulture a pored njih ne mestivalu će učestvovati i  ansambli iz 10 zemalja –  Rusije, Turske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, Litvanije , Grčke i  Bosne i Hercegovine.

Festival dečijeg folklora “Ilidža” je najveći folklorni festival revijalnog tipa u Bosni i Hercegovini na kome će se ove godine publici u Sarajevu, Hadžićima, Kaknju i na Ilidži predstaviti preko 600 učesnika.

 “Ovo je naše prvo gostovanje u Sarajevu. Zahvaljujemo se gradu Nišu koji nam je finansijski pomogao u realizaciji odlaska našeg ansambla na ovaj festival. Naš ansambl će se predstaviti sa tradicijom i folklorom juga Srbije, gradskim igrama iz Niša, igrama iz okoline Niša i igrama leskovačkog pomoravlja”, kaže se u saopštenju Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša.

“Od srca se zahvaljujemo organizatorima na pozivu na ovakav veliki i impozantni festival kao i  našim domaćinima. Sarajlije su otvorili svoja srca i svoje domove da ugoste mališane iz Srbije.koja će biti smeštena u porodicama članova sarajevskog folklornog ansambla “Baščaršija” sa kojima su zajedno učestvovali na  dečijem festivalu “Deca Balkana sa duhovnošću u Evropi” u Mineralnoj Banji Haskovo u Bugarskoj maja meseca ove godine” kažu u ansamblu.

Ansambl “Vuk Karadžić” će zajedno sa igračima iz Rusije posete i Mostar kako bi se još bolje upoznali sa kulturom i tradicijom tog bosansko hercegovačkog grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare