Fogo :Kosovske snage bezbednosti ne mogu na sever bez saglasnosti KFOR-a

PRIŠTINAKomandant NATO-ovom Komandom združenih snaga u Napulju, koja nadzire KFOR, admiral Džejms Fogo se sastao danas sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i potpredsednikom Vlade Kosova Daliborom Jevtićem. sa kojima je razgovarao o trenutnom stanju bezbednosti na Kosovu, u kontekstu misije KFOR-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Fogo je sa trojicom zvaničnika razgovarao i o kosovskom planu za tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga, saopštio je KFOR.

Fogo je podsetio Tačija i Haradinaja da su generalni sekretar NATO i Severnoatlantski savet dosledno govorili da će svaka promena mandata Bezbednosnih snaga Kosva (BSK) značiti da će NATO morati ponovno da preispita svoj nivo angažmana u njima i da je ova aktivnost u toku u briselu.

Fogo je rekao da očekuje da će proces tranzicije Kosovskih snaga nezbednosti (KBS) biti progresivan, transparentan i inkluzivan napor koji je usko koordiniran sa NATO-om i međunarodnom zajednicom.

On je podvukao potrebu da se aktivnosti BSK pridržavaju ograničenja koja su navedena u pismu Tačija iz 2013. godine, u kojem je izjavio da KSB neće delovati na severu Kosova bez prethodne saglasnosti KFOR-a.
Fogo je naglasio da sve zainteresovane strane shvataju da specijalne jedinice Kosovske policije nisu deo KBS-a i da institucije na Kosovu moraju pokazati razliku.
Na kraju, dok se KFOR približava svojoj 20-godišnjici, Fogo je rekao da ta misije namerava da poštuje one pripadnike NATO-a koji su dali svoje živote kao podršku bezbednom i sigurnom okruženju.

NATO, kroz KFOR, ostaje posvećen bezbednom i sigurnom okruženju na Kosovu i stabilnosti šireg zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare