Fir : Oliveru Ivanoviću se dva puta sudi za istu stvar

KOSOVSKA MITROVICA

(B92/Sputnjik)

Apelacioni sud Kosova zakazao je za danas još jedno, dodatno, ročište u slučaju koji se vodi protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Na ročištu bi trebalo da bude saslušan nekadašnji istražni sudija Unmika Mahmut Halimi, piše Sputnjik.

Apelacioni sud u Kosovskoj Mitrovici, kako navodi bivši zamenik regionalnog administratora Unmika za Kosovsku Mitrovicu Džim Fit, istražuje da li se Oliveru Ivanoviću sudi drugi put za isto delo. Halimi bi, ističe Fit, trebalo da posvedoči da je 2000. godine naložio da se pokrene istraga protiv Ivanovića.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić takođe kaže da je odbrana isticala da se kod oba krivična dela za koja je Oliver Ivanović optužen radi o „principu presuđene stvari“, jer je postupak vođen pre 13. godina od strane suda Unmika, koji je takođe međunarodni.

Džim Fit je u ime velike grupe bivših međunarodnih zvaničnika (Unmik, EU, OEBS) za Kosovsku Mitrovicu u pismu upućenom „Bi-Bi-Siju“ apelovao na preispitivanje presude suda u Kosovskoj Mitrovici, kojom je Oliver Ivanović proglašen krivim za ratne zločine, ocenjujući da je ona nepravedna.
U pismu se takođe dovode u pitanje motivi koji stoje iza podizanja optužnice protiv Ivanovića i pouzdanosti svedočenja koja su iskorišćena kao argumenti za presudu.
Prema oceni autora pisma, sudsko veće je bilo neprijateljsko i neobjektivno prema Ivanoviću tokom čitavog suđenja, o čemu, kako navode, svedoče mnogobrojne odluke o odbacivanju zahteva, inicijativa i prigovora njegove odbrane.

Posebno se ističe da je u slučaju Ivanovića sud odbacio primenu principa da se za isto delo ne može suditi dvaput.

Tokom prethodnog suđenja, koje je 2001. godine vodio Igor Simić, a ticalo se istog incidenta u vezi sa kojim je Oliver proglašen krivim, doneta je presuda u korist Olivera, jer se nigde nije pominjalo njegovo ime kao osobe koja je bila prisutna kada su navedena dela počinjena, a u ovom sudskom procesu ta činjenica je ignorisana, navodi se u pismu.

Fit podseća i da je Žan Mark Lafrenijer, koji pomaže advokatu Olivera Ivanovića Nebojši Vlajiću, prisustvovao suđenju u aprilu ove godine i tada je održao pres-konferenciju na kojoj je, između ostalog, ocenio da, budući da se Ivanoviću drugi put sudi za isto delo, to predstavlja „skandal Euleksa“. Euleksovo sudsko veće u prvostepenom postupku osudilo je Ivanovića na devet godina zatvora zbog ratnog zločina koji je počinjen u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine, a odbrana je uložila žalbu i u toku je postupak pred kosovskim apelacionim sudom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare