Filmu o Bati iz Vučja priznanje na Međunarodnom festivalu kratkog filma

U Beogradu je održan prvi Međunarodni festival kratkog filma pod nazivom ,, Festival pod Dunavom”.

U konkurenciji 1120 prijavljenih filmova iz 90 zemalja širom sveta, 30 je izabrano u zvaničnu selekciju i prikazano beogradskoj publici. Nakon završenih projekcija, podeljenIih u četiri bloka, dodeljene su nagrade za tri najbolja ostvarenja.

U kategoriji najboljeg sportskog filma nagrada je pripala mladom hrvatskom autoru Marku Plejiću za film „Drmić“. Za najbolji kratki igrani film izabran je film „Večiti tragači“, italijanskog reditelja Džordža Ričarda Bruna, dok je Grand Prix “ Kečiga“ za najbolji film festivala dodeljen “Kamenu drevnog snevača 3“, Nebojše Ilića Ilketa.

To je bila svetska festivalska premijera Ilketovog filma o umetniku Bratislavu Anđjelkoviću u narodu poznatom kao Bata iz Vučja. Pored Ilketovog još dva filma su imala evropsku i četvrtu svetsku premijeru.

“Ideja organizatora “Festivala pod Dunavom“ je razbijanje svih kulturno-religijsko-nacionalnih barijera, te kosmopolitizacija autora nezavisnog filma i povratak bioskopskih sala i velikog platna običnom čoveku. Obzirom da je program trajao duže od 8 sati, a da su svi gledaoci bili od početka do kraja u prepunoj sali, deluje da je festival preneo svoja nastojanja i duh na publiku kao i na autore koji su bili prisutni. Napravljen je prvi korak ka stvaranju nove alternativne komune, koja čvrsto veruje u iskonske vrednosti nezavisnog filma. Publika i gostujući autori bili su oduševljeni kako repertoarom, tako i energijom kojom je odisao festival. Ističući značaj postojanja jedne ovakve manifestacije, pružili su ogromnu podršku i podsticaj za naredna izdanja”, informisao nas je sa lica mesta, Nebojša Ilić o dešavanjima sa prvog Međunarodnog kratkog filma održanog u našem glavnom gradu.

(Kraj) VS/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare