Filip Moris“ ulaže 100 miliona dolara u novi pogon u Nišu

NIŠ

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je proslavi povodom 20 godina poslovanja kompanije „Filip Moris“ u Srbiji i tom prilikom najavila novu investiciju ove kompanije vrednu 100 miliona dolara, u okviru koje će biti otvoreno 200 novih radnih mesta.

Brnabić je u ime Vlade potpisala Memorandum o razumevanju između kompanije „Rhilip Morris Operations“ a. d. Niš i Vlade Srbije, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je istakla da današnji jubilej predstavlja novi početak za kompaniju „Philip Morris International“ u Srbiji, koja je jedan od lidera u inovacijama, savremenim tehnologijama i koja svojim potrošačima nudi sve inovativnija i bolja rešenja.

Činjenica da ste se odlučili za Niš i Srbiju u trenutku nestabilnosti u Evropi, dodatni je dokaz poverenja u Republiku Srbiju. Hvala vam na tome što ste ovom investicijom pokazali da verujete u to da ova zemlja ima talentovane, kreativne, inovativne ljude, jako dobro obrazovane kadrove, posebno u oblasti savremenih tehnologija, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da kompanija „Filip Moris“ od 2020. godine ulaže mnogo u našoj zemlji, i da je do sada oko pet miliona dolara investirala u naše mikro, male, startap kompanije, u naše inovatore i kreativce kroz program StarTech, koji implementira NALED.

Prema njenim rečima, ulaganje u StarTech projekat za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji srpske privrede predstavlja primer odgovornog poslovanja i načina na koji kompanija podržava viziju Vlade Srbije u tome da naša zemlja bude evropski centar za savremene tehnologije.

„Filip Moris“ je do sada finansirao 57 projekata, a u novembru će biti proglašenje novih grantova za nove inovatore i nove projekte u Srbiji, najavila je premijerka.

Ta kompanija je odlučila da produži program StarTech i u 2024. godini, istakla je ona i izrazila očekivanje da će uslediti produženje i u naredne tri godine.

Predsednica Vlade je naglasila da će ova kompanija dodatno pokrenuti još jedan projekat, koji će raditi isključivo sa istraživačkim institutima i razvojnim centrima, kako bismo sa našim znanjem, talentima i pameću našli neka inovativna rešenja za čitavu ovu industriju.

Istovremeno, ona je najavila da će Vlada Srbije investirati dodatnih 20 miliona evra u još jednu zgradu Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu.

NTP danas u Nišu ima približno 40 kompanija sa više od 600 zaposlenih, a dodatna zgrada biće još veća i očekujemo da tu bude zaposleno između 700 i 1.000 inženjera, precizirala je Brnabić.

Generalni direktor kompanije „Filip Moris“ Jacek Olczak rekao je da ova kompanija danas pravi veliki iskorak ka ostvarenju vizije budućnosti, u kojoj će cigarete biti zamenjene boljim alternativama.

Olczak je ocenio da je fabrika u Nišu odličan primer razvoja i modernizacije, koji donosi vrhunske poslovne rezultate kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja i inovacija.

Zahvalni smo Vladi Srbije na tome što je stvorila dobro poslovno okruženje, koje nam je omogućilo da ovde uspešno poslujemo 20 godina, ali i da nastavimo da investiramo, poručio je generalni direktor „Filip Morisa“.

Ovom investicijom fabrika u Nišu, koja je do sada proizvodila samo tradicionalne cigarete, pokrenuće i proizvodnju nove linije bezdimnih duvanskih proizvoda, koji će biti namenjeni izvozu.

Zahvaljujući najnovijem ulaganju biće otvoreno približno 200 novih radnih mesta, a sa ovom investicijom, ukupno ulaganje kompanije „Filip Moris“ u poslovanje u Srbiji premašiće milijardu dolara, navodi se u objavi. (kraj)VS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare