Figaro: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji 11. novembra

Protokol francuskog predsednika smestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2018, postavivši ga izvan dometa televizijskih kamera. Radi se o neprihvatljivom propustu, jer je Srbija u Velikom ratu izgubila “1,2 miliona svoje dece”, piše Figaro.

“Uprskali smo stvar”, izjavio je za Figaro visoki član protokola Jelisejske palate, koja je bila zadužena za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini.

Dok su oko predsednika Makrona bili predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i nemačka kancelarka, jedan čovek, iako rastom ogroman – piše dalje Figaro aludirajući na predsednika Srbije Vučića, skrajnut je niže da ne može biti i postavljen da sedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim zvaničnicima.

List dalje podseća na sve aspekte i instance srpsko-francuskog prijateljstva tokom istorije i navodi:

“Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija, predsednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u okviru Srbije.”

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nisu izostale.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek restauriran – vandalizovan je, a pozivano je i na preimenovanje Pariske i Francuske ulice.

Šestog decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da se Srbija neće obrukati kada je reč o obeležavanju istorijskog, krvlju zavređenog prijateljstva između dve zemlje.

Ovoga puta, Francuska je ta koja će se osetiti poniženom, zaključuje se u tekstu koji potpisuje zamenik direktora Figara Žan Kristof Buison.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare