Festival poljskih filmova „Visla” u Nišu

NIŠ-BEOGRAD

Festival poljskih filmova „Visla” već 10 godina se  održava u Rusiji, zahvaljujući čemu zauzima važnu poziciju na mapi lokalnih kulturnih događaja. Svake godine se trudimo da proširimo granice projekta, predstavljajući poljsku kinematografiju i u drugim zemljama.

Tokom 2017. godine održaće se peta po redu „Visla” u Tadžikistanu i druga u Azerbejdžanu,  gde su poljski filmovi sve popularniji. Festival se takođe po drugi put vraća u Uzbekistan.  Ove godine smo doneli odluku da se borimo za gledaoce u Srbiji i Gruziji, organizujući tamo prvo izdanje „Visle”.  Ubeđeni smo, da ćemo među stanovnicima ovih država pronaći ljubitelje poljske kulture i , sledeći primer Rusije, formirati stalnu grupu festivalske publike.

Festival poljskih filmova „Visla” u Srbiji će se održati od 6. do 29. oktobra u Beogradu u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović  4), a od 17. do 20. oktobra u Nišu u Pozorište lutaka (Bulevar dr Zorana Đinđića 7).

Kritici javnosti  biće izloženi najvredniji poljski filmovi, koji se ni po čemu ne razlikuju od zapadnih, slikama dobitnika nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima. Festival poljskih filmova „Visla” biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima. „Visla” će pratiti događaje oko festivala, koji ističu ne samo poljsku filmsku kulturu, već i muziku i umetnost.

Međunarodni projekat „Visla” predstavlja predstavnicima različitih kultura, najvažnije poljske filmove, koji ukazuju na bogat pejzaž naše zemlje i nas samih. „Visla” povezuje nacije kroz bioskopsko platno, stvarajući platformu sporazuma ne samo u oblasti kulture, već i humanosti.

PROGRAM NIŠ:

HEMIJA, režija: Bartosz Prokopowicz

Priča o neobičnoj ljubavi dvoje mladih ljudi, koji balansiraju na granici života i smrti. Inicijatorka filma i predsednica fondacije Rak'n'Roll, Magda Prokopovič (Magda Prokopowicz), preminula je 2012. godine. Iako je film inspirisan događajima iz njenog života, to nije biografski film, kako tvrde autori filma, već je scenario evoluirao u univerzalnu priču o ljubavi, koja nije dokumentarni zapis Magdinog života.

PLANETA SAMACA, režija: Mitja Okorn
Anja je lepa, romantična, ali ne previše sigurna u sebe učiteljica, koja traži idealnog muškarca na internet stranama za upoznavanje. Slučajno, tokom Dana zaljubljenih upoznaje šoumena Tomeka, koji vodi najpopularniji i najkontraverzniji televizijski program u zemlji. Oduševljen Anjinim nepopravljivom romantičnošću, predlaže joj da postane junakinja njegovog šou programa – ona će da ugovara upoznavanje preko interneta, a on će u svom programu da pokaže pravo lice muškaraca koji flertuju na internetu i ismejavaće naivnost žena, koje na taj način traže idealnog partnera. Lude Anjine dejting avanture ubrzo postaju veliki hit. Međutim, jednog dana Anja neočekivano upoznaje… idealnog momka – Antona. Pod pritiskom nemilosrdne šefice, Tomek mora da spašava gledanost programa. A možda i lična osećanja prema Anji?

VARŠAVA NOĆU, režija: Natalia Koryncka-Gruz
Četiri žene u različitoj starosnoj dobi – Helena, Iga, Maja, Renata – u potrazi za bliskošću lutaju Varšavom. Slučajno i nesvesne sebe mimoilaze se u klubu „Warsaw by Night”. U njihovoj noćnoj vožnji po Varšavi, društvo im prave novi ljudi, koje su upoznale, a takođe i uvek isti taksista.

TUĐE NEBO, režija: Dariusz Gajewski

Službenica švedske socijalne zaštite, Anita, pokušava da stvori savršenu porodicu. Koristi svoj položaj, kako bi napravila bolji svet. Opsesija savršenošću vodi do tragedije. U ime Zavoda za socijalnu zaštitu uzima ćerku poljskog para emigranata. Roditelji nemaju nikakve šanse u sudaru sa birokratskom mašinerijom.Očajni, odlučuju se na akcije mimo zakona. Da li će im uspeti da se izvuku iz bezizlazne situacije?

KART BLANŠ, režija: Jacek Lusiński

Ova priča inspirisana je istinitim događajima o profesoru u srednjoj školi, koji – kako bi sačuvao posao koji voli i pripremio učenike za maturu – krije od sveta, da postepeno gubi vid. Lekarska dijagnoza ne ostavlja prostor iluzijama. Čoveku, usled genetskog poremećaja, preti trajno slepilo. Na početku slomljen, kasnije odlučuje da krije zdravstvene probleme pred nadređenima, kako bi sačuvao posao i izveo svoje učenike na maturu. Profesorov najbolji prijatelj, Viktor, postaje jedini čuvar njegove tajne. Kacper, boreći se sa novom situacijom i novim izazovima, razvija blisko prijateljstvo sa koleginicom sa posla i pokušava da pomogne buntovnoj učenici, koja krije svoju ličnu tajnu.

KAMPER, režija: Łukasz Grzegorzek

Par tridesetogodišnjaka, nekada zaljubljeni do ludila, danas moraju da donesu odluku, da li će sledeći korak u životu napraviti zajedno ili svako za sebe. Manja i Kamper. Ona je ambiciozna, vredna i sposobna. Voli da kuva i želi potpuno da se posveti svojoj strasti. On je večiti dečak, koji radi kao tester kompjuterskih igara i veoma ceni svoj život bez većih obaveza. Kada se u njenom životu pojavi zreo muškarac, poznati šef kuhinje i personifikacija uspeha, Manja počinje da se pita, da li je još privlači bezbrižni šarm njenog muža. Da li zaista želi da provede sa njim ostatak života? Kamper mora da nastavi dalje. Međutim, krenuće od romanse sa temperamentnom profesorkom španskog jezika.

VEŽBE STUDENATA FILMSKE ŠKOLE U VARŠAVI

BAJKE ZA LAKU NOĆ, režija: Marek Ułan-Szymański

Režiser pokušava da objasni laži svoga oca iz prošlosti tokom zajedničkog razgovora. Slika je uglavnom sastavljena od arhivskih VHS snimaka, čiji sadržaj je daleko od verzije oca, koja se čuje na isključenom.

DEDA, režija: Andrzej Święch

Odrasli unuk provodi vreme sa svojim dedom, koji – pored ozbiljnih problema sa zdravljem – ne gubi optimizam i veru u život.

LETI SAM, režija: Klaudia Bielecka

Poljska obala, kraj leta. Usamljena devojka, koja se bori Tourette-ovim sindromom, sreće na plaži dečka koji pušta zmajeve. Oduševljena je time, kakvu on ima kontrolu nad letom.

GRANICA, režija: Bartosz Brzeziński

Ukrajinka Olga radi u Poljskoj kao negovateljica bolesnika, muškarca u srednjim godinama, koji je prikovan za krevet. U Ukrajini je ostavila muža i ozbiljno bolesnu ćerku, čiji život može da spase jedino veoma skupa operacija. Muškarac predlaže Olgi da joj da novac u zamenu za određenu uslugu…

MAJA, režija: Laura Mielczarek

Gluvonema Maja živi sa ocem na selu. Devojka pomaže ocu da vodi domaćinstvo, mada je ples njen najveći san. Pragmatični otac ne deli njenu strast. Devojka je primorana da pobegne od kuće, kako bi stigla na prijemni u baletskoj školi.

OSLOBAĐANJE, režija: Veronica Andersson

Majka, zajedno sa svojom maloletnom ćerkom traži bolnicu, koja bi se složila da devojci prekine trudnoću, koja je posledica silovanja.

FILMOVI SA FESTIVALA „BRODOM PO VISLI”

PIČKA, režija: Renata Gąsiorowska
Mlada devojka provodi veče u stanu. Odlučuje da organizuje sebi sesiju zadovoljstva u samoći, ipak ne ide sve po planu.

LA ETIUDA, režija: Martin Rath

Zatvorenik ubija svog stražara i pokušava da sakrije leš u šumi. Svedok tog događaja, postaje nepoznata žena, za kojom ubica kreće u poteru. Žena ipak ne postaje žrtva, pošto uspeva da ubije svog progonitelja. Mada se ispostavlja, da nije lako rešiti se tela bez svedoka…

STANARKE, režija: Klara Kochańska-Bajon

Justina, usamljena tridesetogodišnjakinja, kupuje stan na aukcijskoj prodaji. Na dan selidbe u željeni stan, ispostavlja se da ključ ne odgovara bravi. Vremenom, snovi se pretvaraju u košmar…

NAUKA, režija: Emi Buchwad
U jednoj osnovnoj školi, deca imaju zadatak da nauče da recituju pesmu Julijana Tuvima „Nauka”.  Poetska fraza nekad je nerazumljiva, neke reči zahtevaju pojašnjenje, ali u pomoć pritiču roditelji. Nažalost nije moguće potpuno jasno protumačiti sve metafore,  a poezija se sudara sa prozom života – posebno što na televiziji upravo traje meč Legije iz Varšave. Jedni će dobiti četvorke, drugi dvojke, ali svako će dobiti nešto iz te lekcije.

ŠREDINGEROV PAS, režija: Natalia Krawczuk
Kratka priča jednog gospodina, gospođe, njihovog psa i kauča. Dani im protiču u dremežu i očiglednoj dosadi u troje. Sve će se ipak promeniti, kada njihov ljubimac iznenada nestane. Pokušaj razmišljanja o tome, kako istovremeno ljudski odnosi mogu biti jednostavni i komplikovani i da li živeći sa drugom osobom možemo da se osetimo usamljeno.

PRAŠKA 24, režija: Patrycja Polkowska
Lucina i Kšištof  otkupljuju metalni i papirni otpad u Praškoj ulici u Lođu. Svakog dana, nailaze tu na ljude, koji su se iz raličitih razloga našli na margini društva. Kada se nagnu na malo okno blagajne, za kojom sedi Lucina, mogu tu pronaći nešto više od isaplate za donešeni otpada.

ISKOČIĆU IZ KOŽE, režija: Karolina Specht

Kratak film o tome kako ponekad silno želimo u drugoj osobi da vidimo nekog drugog i o tome, kako je lako iskočiti iz sopstvene kože, kada se maštanja sukobe sa stvarnošću

KVASAC, režija: Artur Hanaj
Kako bi testo dobro naraslo potrebno je prvo brašno pomešati sa kvascem i mlekom, pripremljen kvasac ostaviti na toplom, da bi testo naraslo. Kasnije sve dobro zamesiti, staviti u pleh, a zatim i u peć. Vodite računa da testo ne splasne.

www.festiwalwisla.pl

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare