Festival pantomime „P(h)antomfest“ počenje u Vranju

VRANJE

U Domu vojske u Vranju, u petak, počinje Šesti međunarodni festival pantomime „P(h)antomfest“.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala.

U predstavi pantomime najčuvenjieg pisca iz Vranja prvi put igraju  gluve i nagluve osobe. „Prva suza“ je jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankovića, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

„U Vranju radimo šestu predstavu i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati nastup na sceni“, kaže reditelj Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

Iste večeri, biće izvedena i predstava „Van mesta“ Gerasima Dišlijeva, pantomimičara iz Pariza.

Putujući svetom Dišlijev je zaključio da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu. Zbog toga je cilj ove predstave humor i smeh kao jedini način da se shvati svet oko nas, da se ne uzima za ozbiljno.

Na festivalu nastupiće prvi put u Srbiji i američki pantomimičar Bil Bauers.

On će, 23. septembra izvesti predstavu „Više od reči“. Predstava je zapravo portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bauresa. Ova zabavna i inspirativna predstava sa autobiografskim elementima publiku će u isto vreme naterati i na smeh i u plač.

Bauers je jedan od najcenjenijih svetskih pantomimičara današnjice, a njegovi pokreti otkrivaju najdublje istine o ljudima. Iako je izgradio svoj sopstveni stil, često ga upoređuju sa Čarlijem Čaplinom i Basterom Kitonom.

U okviru pratećeg programa, Bauers će u Američkom kutku u Vranju održati prezentaciju pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“.

Makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvešće eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. On će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“.

„P(h)antomfest“ je Međunarodni festival pantomime pokrenut sa ciljem da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, izbrišu razlike između gluvih i čujućih ljudi.

„P(h)antomfest“ se održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

U  Vranju festival će trajati 22. i 23. septembra.

Ulaz na sve programe „P(h)antomfesta“ je slobodan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare