Festival mladih u Vranju: Želimo da pokrenemo mlade da se bave aktivizmom

VRANJE

Na Festivalu mladih u Vranju mladi su imali prilike da upoznaju organizacije, edukatore/ke i aktiviste/kinje iz Vranja i drugih gradova. Mlade aktivistkinje ispred NGO ,,Aktivisti iz komšiluka” Andrea Virak, Aleksandra Jovanović i Kristina Jovanović na ideju da organizuju ovakav festival došle su zbog toga što su želele da pokrenu aktivizam u Vranju i mlade da se time bave. 

1714148893016.jpg

,,Želimo da osnažimo mlade da počnu da rešavaju probleme u lokalnoj zajednici i da nauče kako da kroz radionice usavrše neke svoje veštine. Bazirali smo temu rodne ravnopravnosti kao jednu od glavnih s obzirom na to da jeste goruća tema i nešto što je u fokusu mladih”, rekla je Aleksandra jedna od organizatorki za JUGpress.

Ističe da su glavne teme među mladima u Vranju mentalno zdravlje, rodna ravnopravnost i problem vršnjačkog nasilja.

Iz organizacije ,,Naš svet, naša pravila” Emilija Milenković podsetila je da je istraživanje koje su sproveli pokazalo da 85 odsto mladih želi ili planira da ode iz Vranja.

72c41dd5-6f56-498c-a7c3-08cdfee609ba.jpg

,,Pre svega uzrok je obrazovanje i manjak prostora za zapošljavanje u Vranju. Sa druge strane, problemi mladih u Vranju su i zdravstveni sistem, sa fokusom na mentalno zdravlje gde se mladi suočavaju sa manjkom podrške i pomoći. Naš rad se upravo bazira na tome da mlade pre svega zadržimo u Vranju ukoliko je to moguće, a da potencijalno učinimo Vranje gradom u kojem mladi mogu da se vrate. Svaka promena krece sa lokala i ja kao mlada osoba se uvek vodim parolom ‘budi promena koju želis da vidis’. Sa druge strane lokalna samouprava mora da se intenzivnije uključi u poboljšanju položaja mladih kroz adekvatne i funkcionalne javne politike i kroz aktivno uključivanje mladih u procese donošenja odluka”, kaže Emilija.

Aktivistkinja i edukatorka iz Vranja Dejana Deksi Stošić takođe smatra da mladima u Vranju nedostaje perspektiva, institucije i ljudi koji rade za njihovu bolju budućnost.

IMG_5051.jpeg

,,Potrebni su im poslovi gde se poštuju sva njihova prava od kojih mogu da zarađuju i da žive, a ne da preživljavaju i žive od danas do sutra. Potrebno je da ne brinu oko toga da li će moći negde da otputuju ili jednostavno da li mogu da upišu željeni fakultet u nekom drugom gradu. Mislim da svaka promena počinje od nas. Ako vam smeta đubre smarajte nadležne službe dok ne počnu da rade svoj posao ili uzmite i sami počistite. Zaista verujem da ukoliko ne dođe do neke velike strukturne promene Vranje ali i drugi manji gradovi će sve više i više ostajati prazni”, kaže Dejana.

Kordinator Kancelarija za mlade Grada Vranja Luka Trajković kaže da KZM realizuje brojne projekte i aktivnosti za mlade iz raznih oblasti poput omladinskog rada, programiranja, integracije migranata, prevencije vršnjačkog nasilja, rodne ravnopravnosti, ekologije, preduzetništva, kulture i drugih oblasti.

IMG_5039.jpeg

,,Mladima u Vranju nedostaje veća angažovanost i interesovanje za aktivnostima koje organizuju KZM i udruženja mladih. Kada bi bili proaktivniji, na krajnjoj instanci, doveli bi do stvaranja boljih uslova za sve mlade, a samim tim i do poboljšanja njihovog položaja. Budući da KZM predstavlja sponu izmedju mladih i lokalne samouprave, konstruktivnim predlozima koje će uputiti KZM, mladi mogu poboljšati svoju sadašnjost ali i budućnost”, navodi Luka.

Aleksandra je istakla da je Omladinski centar u Vranju nešto što nedostaje i da je osnovni cilj projekta ,,Mladi u centru” bio da donosiocima odluka pokažu koliko bi mladima takav prostor značio.

Na festivalu je govorio i predsednik udruženja ,,Aktivisti iz komšiluka” Uroš Ilić, kordinatorka ekonomskog osnaživanja udruženja ,,Atina” Zorana Parezanović, kordinatorka programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj” Tijana Obradović, omladinska radnica Milica Nikolić, generalna sekretarka Nacionalnog komiteta za Srpsko-rusku saradnju, predsednica Saveta za mlade grada Valjeva i osnivačica KZM Valjevo Ivana Petarić. (kraj) DC/SM

IMG_5057.jpeg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare