Festival kulture osoba sa invaliditetom

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar organizovao je Festival kulture osoba sa invaliditetom koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i lokalna samouprava. Četiri udruženja osoba sa invaliditetom, Udruženje distrofičara, Udruženje MNRT „DUGA“ – Leskovac, Savez slepih i slabovidih osoba i MS udruženje jablaničkog okrug učešćem na ovoj manifestaciji želeli su da pokažu da u kulturi ne postoje granice umetničkog stvaranja i da su su svi stvaraoci jednaki. U uvodnom obraćanju Ana Jovančević, psiholog asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu, govorila je o stereotipima i predrasudama prema određenim manjinama.

„U principu stereotipi su uverenja i mišljenja koja imamo o nekoj grupi ljudi. kada se nađemo u nekoj situaciji koja nam je nepoznata i pred grupom ljudi koja nam je nepoznata, mi prazninu su svom i svom mišljenju upotpunjujemo onim što smo negde čuli, jer nm je tako lakše. Svi imamo stereotipe, to je činjenica.

Oni sami po sebi nisu mnogo značajni niti štetni, problem je što oni vode do predrasuda i ka diskriminaciji, a diskriminacija dovodi do toga manjina teže dolazi do posla, ima manji kvalitet život, manje samopouzdanja… Znači, da bi se smanjila diskriminacija treba krenuti od početka, a to su stereotipi i to se može smanjiti upravo na ovaj način, događajima ovakvog tipa, gde smo svi na jednom mestu, gde imamo manjinu, osobe sa invaliditetom u ovom slučaju, kao i osobe koje nemaju taj problem. Vidimo da nema neke razlike između nas, svi imamo iste želje, snove, strahove…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare