Festival hrane i pića “Ukusi juga”

VLASOTINCE

Festival hrane i pića “Ukusi juga” poslednje nedelje u septembru održan je po 4. put, u Spomen parku na Starom groblju. To je bila prilika da 20-tak izlagača iz Vlasotinca i susednih opština predstave svoje proizvode zainteresovanim građanima. Turistička organizacija Vlasotinca, pored izlagačkog dela, za zainteresovane je organizovala i par radionica, tako da su održane radionice o spremanju ajvara i pravljenju banice, kao i predavanja o organskoj proizvodnji i lekovitom bilju. Otvarajući festival sve prisutne je pozdravila Olivera Cvetković u ime Turističke organizacije opštine Vlasotince, objašnjavajući kako se došlo do ideje i koja je ideja vodilja ove manifestacije.

  • Evo nas po 4. put na Festivalu hrane i pića “Ukusi juga”. Naša ideja prilikom organizovanja manifestacije bila je da na jednom mestu okupimo proizvođače zdrave hrane i pića ovog dela Srbije. Da ih promovišemo, a istovremeno im damo podstrek za dalji razvoj. Želimo da istaknemo i značaj gastronomije u kreiranju turističke ponude našega kraja, i istovremeno da podstaknemo brendiranje gastronomske ponude ovog dela Srbije. Iz godine u godinu sve je veći broj učesnika koji izlažu na festivalu. Ove godine preko 20 izlagača iz tri okruga, Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog je predstavilo svoje proizvode. Cilj nam je da pored proizvodnje hrane i pića podstaknemo i učešće onih koji se bave tradicionalnim rukotvorinama, kako bismo sačuvali svoju tradiciju i svoje običaje. Pored edukativnog, organizovali smo i zabavni deo programa – rekla je Olivera Cvetković, otvarajući Festival hrane i pića “Ukusi juga”.

Na štandovima je bilo proizvoda poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom zimnice, meda, peciva, vina, rakije, organske hrane, skupljanja lekovitih biljaka i proizvodnjom čaja, skupljanja gljiva i specijaliteta od gljiva. Pored toga, udruženja su predstavila i predmete, koji su izrađeni na tradicionalan način.

Veoma zanimljiva je bila radionica pripreme banice, koju su vodila deca iz Bele Palanke, a pridružili su se i vlasotinački mališani.

Organizatori manifestacije “Ukusi juga” priredili su i druženje sa pesnicima, pa su zainteresovani mogli da uživaju u kazivanju stihova desetak pesnika iz Leskovca, Niša, Bele Palanke i Vlasotinca. Na ovaj način je u amfiteatru Spomen parka obeležen “Evropski dan jezika”.

Pored izložbenog i prodajnog, festival je imao i humani karakter. Udruženje Undergraund fest, Engliš klub i Fondacija “Pokreni život” su imali svoj štand, na kome su bili izloženi proizvodi koje su na radionici pripremili učenici vlasotinačke Gimnazije, u okviru projekta “Pokreni se”.

U razgovoru sa izlagačima saznali smo da rado dolaze u Vlasotince na ovu manifestaciju, da je dobro organizovana i da se dobrodošlica i gostoprimstvo vide skoro na svakom koraku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare