Fapor otvorio Vlasta Velisavljević

LESKOVAC

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta Vlasta Velisavljević replikom iz Hamleta otvorio je ovogodišnji Festival amaterske pozorišne režije (FAPOR). Devedesetdvogodišnji glumac zahvalio je organizatorima i na tome što su mu omogućili da prvi put u životu otvori neku manifestaciju.

Novina na ovogodišnjem FAPOR-u je gost festivala. Ove godine je to Kruševačko pozorište, koje se predstavilo izložbom „70 godina Kruševačkog pozorišta od 1946. do 2016.“ autora Biljane Ostojić, kustosa Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu. Publika je mogla da vidi fotografije sa predstava u kojima su igrali Ljubinka Bobić, Miodrag Petrović Čkalja. Vlastimir Đuza Stojiljković, Taško Načić, Radmila Savićević i mnogi drugi.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg FAPOR-a publika će imati prilke da vidi amaterske pozorišne trupe iz Sremske Mitrovice, Požarevca, Jagodine, Lebana i Blaca. Ove godine selektor festivala je Miodrag Dinulović, reditelj i direktor Kraljevačkog pozorišta. O festivalskim priznanjima, među kojima je i glavna nagrada za režiju „Dragan Dimitrijević“, po doajenu leskovačkog Narodnog pozorišta, odlučivaće žiri koji čine reditelji Isidora Goncić i Predrag Stojmenović, te glumac Ivan Janković. Okrugle stolove vodiće Milorad Milinković, reditelj.

Okupljene je u ime lokalne samouprave pozdravila PR gradonačelnika Aleksandra Stojanović koja je rekla da je Leskovac postao jedna velika i bogata scena na kojoj možemo uživati u raznolikosti izložbi, koncerata, filmova i predstava.

„FAPOR već šest godina neguje amatersku pozorišnu režiju i po tome je jedinstven u Srbiji. Pozorište se smatra igrom, razonodom i razbibirigom, jednom suprotnosti svakodnevnoj ozbiljnosti života. Međutim, pozorište i rad koji je uložen u ono što mi na kraju na sceni vidimo nikako ne smemo izjednačiti sa igrom. Moramo mu pružiti poštovanje koje zaslužuje, jer trud i žrtva koju traži spremanje jedne pozorišne predstave, odgovornost koju reditelj nosi za uspeh ili neuspeh iste može se meriti odgovornošću vojskovođe za ishod bitke. Zato je FAPOR i važan, njime priznajemo značaj amaterskog pozorišta koje treba da krči svoj put, jer pored profesionalaca kojima je srpska scena izuzetbno bogata i amateri mogu mnogo pružiti publici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare