Familijada 2018.

LESKOVAC

U „Nedelji porodice“, u OŠ“Vasa Pelagić“ u Leskovcu , održana je već tradicionalna manifestacija „Familijada“.

Ove godine Organizacioni odbor  ove manifestacije,organizovao je niz različitih aktivnosti za učenike , njihove nastavnike i roditelje u školskom dvorištu.

Bila je to divna prilika da deca i roditelji zajedno provedu vreme u igri , upoznavanju i lepom druženju. To je bila promocija porodičnih vrednosti , promocija zdravih stilova života.Sve se dešavalo na poligonu i štandovima na kojima su mnoge organizacije, klubovi i udruženja promovisale svoje aktivnosti i rezultate.

Marina i Mateja ,učenici, voditelji- reporteri , u istraživačkoj misiji saznali su više o gostima „Familijade“.

Centar za socijalni rad , saradnici su istakli da ova ustanova brine o porodicama koje su socijalno ugrožene i rešavaju prateće probleme koji se javljaju u takvim porodicama , a sve u cilju da poboljšaju uslove života  porodice i njihovih najmlađih članova , dece. Služba  polivalentne patronaže ,pri Domu zdravlja, stalni su učesnici ove manifestacije i već su deo ove velike porodice . Oni propagiraju , da se rađaju deca , da porodice budu veće , oni brinu o deci- bebama. Medicinske sestre su pokazale zainteresovanim , kako se povijaju bebe , presvlače , hrane i kako se pravilno nose . Učenici , koji očekuju brata ili sestru bili su baš znatiželjni.

Udruženje Zdrava planeta, čija je misija – očistiti i obnoviti lepotu planete Zemlje , zaštititi i očuvati životnu sredinu . Bilo je i kviz pitanja za učenike , na kojima su se odlično snašli , što govori o razvijenoj ekološkoj svesti i dobrim eko navikama . Svako je mogao da uzme odštampane flajere sa porukama i određenim sadržajem.

Udruženje roditelja „Ringeraja“, koje organizuje razne likovne i kreativne radionice i igre  za roditelje i decu, što je i moglo da se vidi na poligonu .

I Udruženje guslara okupilo je učenike , predškolce i roditelje. Slušali su pesme uz gusle , pričali im o ovom instrumentu , „ i u rukama guslara vekovima bili čuvari porodične vrednosti i srpske tradicije“.

Najveći aplauz i najviše posmatrača , uglavnom devojčica, bilo  je kod malih plesačica, plesnog kluba „Step bu step“. Roditelji su mogli da upišu svoje devojčice u plesni klub.

Na drugoj strani, opet velika gužva, roditelji i uglavnom dečaci, oduševljeno su razgledali sjajne medalje i pehare plivačkog kluba“Dubočica“. Jedan od trenera isticao je izuzetne rezultate  devojčica i dečaka na mnogim takmičenjima u gradu , gradovima širom Srbije i van Srbije. Upisali su se i novi članovi plivačkog kluba.

Članovi Kluba aikida“Bodyguard“ prikazali su u svojim kostimima određene zahvate- vežbe uz poruku:“Ja se ne tučem ,zato treniram aikido“!

Gimnastički klub“Dubočica“, zauzeo je dobar deo poligona i imao veliki broj posmatrača. Učenici su na strunjačama prikazivali gimnastičke akrobacije, dok su zainteresovani mogli da vežbaju preskakanje malog kozlića. Bilo je zanimljivo i uzbudljivo !

U mnogim igrama , koje su pripremili učenici i nastavnici mogli su da učestvuju i roditelji, i deca. Igra „Imitacija“, „Ixs-oxs“, „Čik pogodi“, „Reši zadatak“, „Eko- kviz“, najbolji dobijaju bombonu i pisanu poruku, koju izvlače.

Predškolci sa roditeljima i vaspitačima obišli su sva dešavanja na poligonu , zatim bacali loptu na koš a onda odigrali ples uz muziku , sa roditeljima , sa kojim će se predstaviti na manifestaciji „Predškolci , roditeljii vaspitači plešu“. Imali su i svoj štand sa radovima , na kreativnim radionicama.

U holu škole , roditelji su ostavili igrice u kojima su učestvovale ekipe učenika , po razredima. Najbolje ekipe u igri proglasio je direktor škole , profesor Aleksandar Janković, i zahvalio se nstavnicima, roditeljima što su učestvovali na manifestaciji „i pomogli našim nastojanjima, da porodica bude zdrava,naša deca nasmejana, roditelji bezbrižni i da nam svako sutra bude bolje“!

Po rečima glavnog koordinatora ove manifestacije , prof srpskog jezika i književnosti Tatjane Čurović-Ilić,:“Naša škola se zaista prepoznaje po veselosti naših učenika, i da je igra itekako važna u obrazovnoj ustanovi, potvrđuje i ova naša manifestacija. Ideja je pokrenuta još pre četiri godine i svake godine broj učesnika je sve veći, na šta smo svi vrlo ponosni. Nastojaćemo da iduće godine uključimo još nekoliko škola , a onda će se mesto održavanja menjati . Nadamo se da će to biti pravi Festival porodice i porodičnih vrednosti, i naših najmlađih“.

U uglu školskog dvorišta našao se i bombondžija, poznat svoj deci u gradu.

Manifestaciju su otvorili članovi školskog  hora , himnom „Vasi Pelagić“,pod vođstvom prof muz kulture Ane Micković. U toku trajanja Familijade , učenici su otpevali nekoliko vedrih dečijih pesama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare