Fakulteti Univerziteta u Nišu traže  3202 budžetska mesta

NIŠ

Fakulteti Univerziteta u Nišu predložili broj studenata za budžetske studije, njihov predlog je usvojen na Savetu Univerziteta i dostavljen Vladi Republike Srbije na kojoj je da utvrdi broj studenata koji će se niškim fakultetima školovati o trošku države. Prema predlogu fakuleta  na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu bilo bi 3202 budžetska mesta. Fakulteti su predložili i broj samofinansirajućih stidenata koji na svim fakultetima u ukupnom zboru iznosi 1264. Broj samofinansirajućih studenata određuju same visokoškolske ustanove. Inače, broj predloženih budžetskih mesta po fakultetima uglavnom se poklapaju sa prošlogodišnjim brojevima.

                                    Najviše budžetskih mesta kao i prethodnih godina predložio je Elektronski fakultet, a to je  480 brucoša. Na drugom mestu po broju predloženih  budžetskih mesta sa 340 nalazi se Filozofski fakultet, dok je Ekonomski fakultet predložio 330 budžetskih mesta. Prirodno-metematički fakultet predložio je za buduće brucoše 326 mesta o trošku države.

                                   Na osnovu predloga Mašinski fakultet bi o trošku bužeta moglo da upiše 270, a Medicinski fakultet 300 studenata. Na ovom fakultetu najviše budžetskih mesta je predloženo za osnovne integrisane studije medicine  180, a po 60 mesta je predviđeno za osnovne integrisane studije stomatologije i farmacije.

                                Građevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu predložio je 212 mesta na budžetu.

                                Fakultet zaštite na radu ove godine je, kao i prošle, predložio da o trošku države upiše 200 studenata, a Pravni fakultet je planirao 280 budžetskih mesta.

                                 Tehnološki fakultet u Leskovcu je zatražio 120 mesta za budžetske studije, dok je Poljoprivredni fakultet u Kruševcu ostao pri prošlogodišnjoj cifri od 75 mesta za brucoše koji bi bili na budžetu. Pedagoški vakultet u Vranju smatra da su dovoljna 90 mesta za budžetske studije, dok je Fakultet umetnosti  predložio 39 mesta za budžetske studije.

                               Za samofinansirajuće studente predviđeno je 1264 mesta i o tome odluku donose sami fakulteti. Zanimljiv je podatak da  Prirodno-matematički i Tehnološki fakultet u Leskovcu ni ove, kao ni prošle godine, nisu odredili kvotu za samofinansirajuće brucoše.

                              Najviše mesta za studente koji će studije platiti sami ponudio je Filozofski fakultet, čak 300. Ekonomski fakultet upisaće 170 samofinansirajućih brucoša, a  Građevinsko-arhitektonski 128. Po 120 samofinansirajućih brucoša moći će da upiše Pravni i Pediagoški fakultet. Fakultet zaštite na radu ponudio je 100 mesta za samofinansirajuće brucoše.

                                Na Medicinskom fakultetu su predviđena 84 mesta za studije koje će brucoši platiti sami i to po 12 mesta na integrisanim studijama stomatologije i farmacije i  3 mesta na integrisanim studijama medicine. Na integrisanim studijama medicine na engleksom jeziku moći će da se upiše 57 studenata o svom trošku.

                                Na Mašinskom fakultetu biće mesta za 70, na Elektronskom za 60, na Poljoprivrednom za 30 i na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 55 mesta za samofinansirajuće studente. Fakultet umetnosti ponudio je 27 mesta studentima koji su spremni da sami plate studije. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare