F-16: Ideja, konstrukcija, osobine

Foto: pixabay.com

Piše: Aleksandar Stojanović

Slanje borbenih aviona F-16 ukrajinskoj strani, u ratu koji počev od 24. februara 2022. godine besni na istoku Evrope, u nekim medijima, kao i zapadnom političkom i narativnom diskursu, predstavlja se kao faktor koji će neminovno dovesti do bržeg sloma ruskih trupa.

Zbog kritičnijeg sagledavanja takvog stava, treba postaviti pitanje, šta je to što F-16 čini toliko posebnim, zbog čega se mnogo njih „kune“ u ovu mašinu rata?

Razvoj

Intelektualna prethodnica za razvoj aviona sa karakteristikama koje poseduje F-16, nastala je nakon neslavnih rezultata koje su pokalazi američki borbeni vazduhoplovi, a pre svih, F-4 Fantom, tokom rata u Vijetnamu.

Ovi avioni su se pokazali previše kabastim i tromim da bi se izborili sa protivvazduhoplovnim sistemima Vijetkonga, s jedne strane, a sa druge strane, što je bilo i značajnije, bili su inferiorni u odnosu na sovjetski Mig-21, avion manjih dimenzija, ali znatno veće pokretljivosti.

Istorijski kontekst, Hladni rat na svom vrhuncu, kao i realna potreba za avionom koji će žrtvovati stabilnost radi postizanja veće okretnosti i pokretljivosti, uslovili su da se u američkom ratnom vazduhoplovstvu počne razmišljati o rešenjima koja će date atribute pružiti avionima. Tako je počeo razvojni put F-16.

Atributi

Prototip aviona F-16, pod nazivom YF-16, počeo je da pruža obrise karakteristika koje su bile inkorporirane u sam F-16. Stvoren je okretan avion značajno manje mase od svojih prethodnika, jednomotorac sa težištem pomerenim dalje od „nosa aviona“, smanjenim rasponom krila, posebno konstruisanim sedištem koje pilotu omogućava da izdrži silu od 9G, kao i sa električnim komandama leta, velikom inovacijom svoga vremena koja je pomagala pilotu da ovim nestabilnim vazduhoplovom upravlja na što bolji način.

Ove neobične crte, učinile su da F-16 bude, za protivnika, nepredvidivo oružje. Lovac koji u svojoj kategoriji ima malo rivala. To se nije promenilo ni danas, iako postoje određena pomeranja da se F-16 koristi ne striktno kao lovac, već i kao lovac-bombarder.

Ovaj borbeni avion predstavlja udarnu pesnicu mnogih zemalja, a naročito članica NATO pakta. Kada je u pitanju američko ratno vazduhoplovstvo, F-16 će nastaviti to da bude i u doglednoj budućnosti, jer prema postojećim projekcijama, u planu je da bude deo leteće flote do 2050. godine.

Odnosno, do trenutka kad F-35 i F-22 budu finansijski pristupačniji.

Uticaj na sukob

Koliki uticaj eskadrile F-16 koje budu otišle u Ukrajinu, mogu imati na sam ishod rata? To niko precizno ne može da odredi.

Neosporno je da je F-16, poznat i kao „Borbeni soko“, moćna mašina rata, ali da bi se ta mašina pokazala u svoj svojoj moći, potrebno je da se poklope i ostale kockice, pri čemu se ne misli samo na prateće borbene sisteme i logistiku, već i na broj eskadrila i, što je podjednako važno, stepen obučenosti pilota.

Za valjanu obuku su potrebne godine.

Da li su Moskva i Kijev spremni za tako dug rat? I ako jesu, kome bi to bilo u interesu?

Običnim ljudima na jednoj i drugoj strani, svakako ne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare