Evropski vikend posmatranja ptica u Nišu

NIŠ

Manifestacija Evropski vikend posmatranja ptica tradicionalno se održava svake godine prvog vikenda oktobra, u preko 40 zemalja Evrope, ove godine u subotu 2. i nedelju 3. oktobra. Cilj ove manifestacije je da se pažnja građana usmeri na sve pritiske koje divlje ptice trpe tokom seobe, kako prirodnih tako i ljudskih faktora.                         „Želimo pre svega da što više ljudi i dece izađe sa nama u prirodu i uživa u posmatranju ptica. Na ovim izletima učesnici će imati priliku da sa našim ornitolozima uživaju u posmatranju raznih vrsta ptica uz stručnu pomoć, ali i saznaju razne zanimljivosti o seobi ptica”, kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

                         Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i svake godine, organizuje besplatne izlete širom Srbije, ove godine izlet će ponovo biti organizovan u Nišu.

                          „Ove godine Evropski vikend posmatranja ptica ćemo u Nišu organizovati na obalama Južne Morave kod sela Lalinac i u subotu i u nedelju. Ovaj lokalitet je veoma specifičan i intersantan za posmatranje ptica i veoma bitan za ptice tokom seobe, svako ko bude sa nama ovog vikenda saznaće i zbog čega. Nakon šetnje i popisa ptica svi učesnici će dobiti i naše promotivne materijale“, ističe Slobodan Marković iz DZPPS-a.

                           Jesen je period godine kada milioni ptica selica kreću na seobu i lete ka južnim krajevima gde provode zimu. Zato je ovaj period godine za posmatrače ptica pun iznenađenja, jer mogu da vide vrste ptica koje se ne sreću često u njihovom okruženju.

                        Zbog trenutne situacije izazvane virusom SARS-CoV-2 neće biti organizovanog prevoza, takođe će i broj prijavnih mesta biti ograničen.

                             Svi zainteresovani se mogu prijaviti preko našeg sajta pticesrbije.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare