Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji

STRAZBUR

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

N1

Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 su bila uzdržana.

N1

Među onima koji su glasali protiv, bio je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, napisao je na društvenoj mreži Iks lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Ranije danas, Vladimir Bilčik izjavio je da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

„Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja“, naglasio je Bilčik.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa sistemskim problemima zbog čestih vanrednih izbora i konstantnih ciklusa predizborne kampanje.

„Što sprečava zemlju u progresu ka EU. Spremni smo da radimo sa našim srpskim partnerima na njihovim institucionalnim rešenjima, kako bi Srbija mogla da napreduje na svom evropskom putu“, naveo je Bilčik.

rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah počne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare