Evropski dnevnik približava Evropu srednjoškolcima

Blank photorealistic notebook mockup on light grey background, 3d illustration.; Shutterstock ID 707335111; Purchase Order: -

NIŠ-BEOGRAD

 Ova godina bila je izazovna za sve i dok održavamo fizičku distancu, 11. izdanje Evropskog dnevnika približiće srednjoškolcima Evropsku uniju. Evropski dnevnik je dugogodišnji vodič za srednjoškolce u Srbiji o Evropskoj uniji, njenim institucijama, članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za mlade. Više od 600.000 srednjoškolaca se do sada susrelo sa Evropskim dnevnikom, koji objavljuje Delegacija EU u Srbiji, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 Evropski dnevnik pokriva širok spektar tema, od nastanka EU i njenih institucija, preko životne sredine, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta, vrednosti EU i zajedničke valute. Iz ove publikacije, srednjoškolci će saznativiše detalja o programima razmene studenata, fondovima i stipendijama, volontiranju, programima učenja jezika i kakve su prednosti za Srbiju i njene građane u procesu evropskih integracija. Dnevnik takođe sadrži informacije o EU podršci Srbiji u borbi protiv korona virusa.

                                 Kao i tokom protekle decenije, neizostavni deo Evropskog dnevnika je nagradni konkurs za kreativne radove učenika – Evropa i ja. Na konkursu mogu učestvovati srednjoškolci prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola iz Srbije, koji se takmiče u pet kategorija: fotografija, strip/karikatura, video, blog i multimedija. Ove godine, izbor najboljih i najkreativnijih radova biće zajednička odluka publike i stručnog žirija. Nakon perioda prijava koji traje do 31. januara 2021, posetiociportala www.evropskidnevnik.rs moći će da glasaju za pobednike ovog takmičenja do 5. marta 2021.

                                            Pobednici konkursa biće nagrađeni sedmodnevnim putovanjem u jednu ili više zemalja EU, u maju 2021. godine, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala i u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o ekskurzijama. U slučaju nemogućnosti da se putovanje realizuje, nagrađeni učenici će dobiti vredne vaučere.

                                               Srednjoškolci koji žele da dobiju štampano izdanje ovogodišnjeg Dnevnika, mogu ga zatražiti preko e-mail adrese evropskidnevnik@euinfo.rs.Online izdanje dostupno je na ovom linku.

                                              Tokom decembra 2020. i januara 2021.godine planirane su online prezentacije Evropskog dnevnika i nagradnog konkursa „Evropa i ja“. Više informacija uskoro.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare