Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

LESKOVAC

Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima u sali Narodnog pozorišta obeležio je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Tom prilikom je priređena tribina na kojoj je Sanja Savić, pedagog iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, održala kraću prezentaciju na temu „Borba protiv trgovine ljudima“ kojom je leskovačkim srednjoškolcima približila ovaj globalni fenomen i koji su na ovaj način bliže upoznati sa načinima kako dolazi do trgovine ljudima, koliko je to česta pojava i kako se ponašati u tim slučajevima.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević pohvalila je lokalni tim u Leskovcu kao jedan od najboljih u Republici Srbiji.

„Mi imamo odličnu saradnju sa njima, uvek možemo na njih da se oslonimo i uvek ih ističemo kao primer dobre prakse. Što se tiče inače trgovine ljudima u Srbiji, kao što znate, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudimo je republička ustanova, potpuno je finansirana iz republičkog budžeta. Ove godine smo razvili uslugu prihvatilišta za urgentni prijem žrtava trgovine ljudima, čak smo i u vreme pandemije dosta radili, ali u otežanim uslovima. U odnosu na 2019. godinu imamo veći broj identifikovanih žrtava, za prvih devet meseci u odnosu na proteklu godinu. Ove godine smo identifikovali 46 žrtava, dok ih je prošle godine bilo 39. Mi radimo sa oko 250 identifikovanih žrtava, jer one zahtevaju dugotrajni, višegodišnji oporavak. Pružamo im podršku i pomoć u svakom segmentu, u njihovom porodičnom životu pokušavajući da ih vratimo u porodicu, pogotovo ako imaju decu da im pomognemo da tu decu izvedu na pravi put kako ne bi ponovila njihove greške. Inače, preko 50 % žrtava su deca, i taj trend se, nažalost, ne smanjuje. Zato su ovakvi događaji veoma važni, jer to možemo da sprečimo kada nam deca dođu, vide, upozaju se, edukuju, kada im proširimo svest o tome šta je trgovina, koliko rizika i posledica nosi i kako možemo od toga da se zaštitimo, koje službe u zemlji mogu da nam pomognu i na lokalnom i na republičkom nivou.“

Ljubojevićeva je dodala i da nema delova sveta gde nema trgovine ljudima i da je to nešto što se provlači vekovima i u svim sistemima.

„To ćemo teško da iskorenimo, ali se trudimo i propagiramo nultu toleranciju na nasilje. Naš cilj da otkrijemo što više takvih slučaejva, ali imamo delove Srbije gde je to jako teško uraditi. Tu nisu edukovani i osvešćeni ni policija, ni tužilaštvo, ni Centar za socijalni rad da prijave sumnju da se radi o trgovini ljudima. U Srbiji je prisutan trend da gotovo 95% žrtava su državljani Srbije i da su eksploatisane u mestu prebivališta ili u krugu od sto kilometara. Jednostavno, za trafikere je mnogo jeftinije i bezbednije da eksploatišu našu državljanku i tu je najdominantnija seksualna eksploatacija. U 85% slučejava žrtve su žene, a više od polovine su deca. Na žalost, decu vrbuju oni u koje ona inače imaju poverenja, a to su bliski rođaci, pa čak i roditelji. Tu se uglavnom radi o disfunkcionalnim porodicama, da roditelji nemaju stalno zaposlenje, imaju nizak stepen obrazovanja, ograničenu društvenu svest… To su zabrinjavajući pokazatelji koji se ne menjaju godinama. Mi edukacijama pokušavamo da ljudima, recimo, pojasnimo da je prinudni, odnosno ugovoreni brak vrsta trgovine ljudima, da to ne može da bude nešto što je kulturološko, pogotovo kad su maloletna lica u pitanju.“

U ime lokalne samouprave Aleksandra Milovanović, član Gradkog veća zadužena za oblast zdravstva i socijalne zaštite, koja je podsetila da je težnju i delovanje grada u ovoj oblasti prepoznao je i Centar za zaštitu trgovine ljudima.

„Ova najvažnija ustanova u našoj zemlji koja pruža zaštitu žrtavama je jula 2019. godine potpisala protokol o saradnji, čime je grad Leskovac postao prvi grad sa kojim je potpisan ovaj protokol. Lokalna samouprava će i u budućnosti da prati i pruža podršku svim aktivnostima koje ovaj tim sprovodi, jer je od krucijalnog značaja i opšteg interesa delovanje u svim segmentima ljudskog društva.“

Gradsko veće grada Leskovca je u cilju borbe i suzbijanje trgovine ljudima novembra meseca 2013. godine donelo odluku da se formira Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima. Tim je formiran sa ciljem osnaživanja sistemskog partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima koji zajednički sprovode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije. Članovi lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima su: predstavnici Policijske uprave Leskovac, Centra za socijalni rad Leskovac, Doma zdravlja Leskovac, Crvenog krsta Leskovac, Višeg javnog tužilaštva Leskovac, Višeg suda u Leskovcu, kao i Kancelarije za mlade Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare