Evropska unija pravi strateške rezerve medicinske opreme

BRISEL

Evropska komisija odlučila je da formira strateške rezerve medicinske opreme, kao što su respiratori, zaštitne maske za lice, vakcine i lekovi, kako bi pomogla zemljama EU suočenim sa pandemijom korona virusa. Rezerve “rescEU” će se nalaziti u jednoj od zemalja članica. Zemlja domaćin brinuće se i za nabavku opreme, a Evropska komisija će snositi 90% troškova. Rezerve će biti deo Mehanizma civilne zaštite EU, u kojem, pored članica, učestvuju još šest evropskih zemalja, među kojima i Srbija.

Distribucija opreme iz rezervi u skladu sa potrebama članica biće u nadležnosti evropskog Centra za koordinaciju hitnih reakcija, koji deluje u okviru odeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU (ECHO). Početni budžet za osnivanje rezervi biće 50 miliona evra, a od te sume 40 miliona će morati da odobre budžetska tela Unije, saopštila je 19. marta Evropska komisija.

Odluka EK stupa na snagu 20. marta, i od tog dana članice EU koje žele da budu domaćini rezervi “rescEU” moći će da se prijave za direktni beskamatni kredit Komisije. Taj grant će pokriti 90% izdataka za formiranje rezervi, dok će preostalih 10% snositi država domaćin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se osnivanjem prve evropske zajedničke rezerve hitne medicinske opreme aktivira evropska solidarnost. “To će koristiti svim našim državama članicama i svim našim građanima. Jedini put napred jeste da pomognemo jedni drugima”, rekla je Fon der Lajen.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da EU preduzima akciju i da će zalihe “rescEU” biti uspostavljene hitno kako bi se obezbedilo više opreme za zemlje članice i osigurala sredstva za borbu protiv pandemije.

“To će biti upotrebljeno kao ispomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa nestašicom opreme za lečenje zaraženih pacijenata, zaštitu medicinskih radnika i usporavanje širenja virusa. Naš plan je da to sprovedemo bez odlaganja”, rekao je Lenarčič.

Zalihe “rescEU” deo su Mehanizma za civilnu zaštitu EU čiji je zadatak jačanje saradnje zemalja članica u civilnoj zaštiti, sa težištem na prevenciji, jačanju spremnosti i odgovoru na prirodne katastrofe. Odlukom Evropske komisije već postojeće rezerve Mehanizma proširene su i na medicinsku opremu. Te rezerve do sada su se sastojale od vatrogasnih aviona i helikoptera.

Zemlje članice mogu da se obrate za pomoć Mehanizmu civilne zaštite kada ozbiljnost nekog vanrednog dogadjaja nadmaši njihovu sposobnost da se sa njim izbore.

U Mehanizam civilne zašite EU uključene su sve članice Unije, kao i Island, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska. Od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je reagovao na više od 330 zahteva za pomoć u Evropskoj uniji i izvan nje.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare