Evropska komisija bez eksplicitnog stava o promeni granica

BRISEL

(Glas Amerike)

Zvaničnici Evropske komisije odbili su da se jasno odrede da li podržavaju ili odbacuju promene granica na Zapadnom Balkanu, posebno kada je reč o mogućem rešenju problema izmedju Beograda i Prištine.

Umesto toga, oni naglasavaju da podrzavaju rešenje koje ce imati podršku obe strane, koje će biti održivo, realno i u skladu sa medjunarodnim zakonima.

“Naša misija je da posredujemo u dijalogu”, saopštio je portparol Evropske komisije odgovarajući na pitanje: da li uz sve glasnija razmišljanja o promjeni granica, mekši stav Vašingtona o takvom rešenju, i EU odstupa od principa nepromenjivosti granica kako bi u septembru, kada se nastavi dijalog Beograda i Prištine, otvorila prostor i za takvo rešenje?

I pored upornog novinarskog insistiranja da se Komisija jasno odredi prema promeni granica kao mogućem rešenju kosovskog pitanja, portparol EK izbegava konkretan odgovor, nudeći umesto njega podsećanje kako su se dva predsednika dogovorili da intenziviraju razgovore i analiziraju do sada postignuto, uz plan da dijalog nastave u septembru, dok se evropska strana drži načela..

“Smisao ovog dijaloga je da promoviše održivu saradnju dvije strane, pomažući im na evropskom putu i u naporu da se poboljša život njihovih gradjana. Konačno rešenje treba da bude održivo, realistično i u skladu sa medjunarodnim zakonima”, kaže portparol Evropske komisije, Karlos Martin Ruiz de Gordehuelja.

Ukoliko je odbijanje jasnog izjašnjavanja o promeni granica novi stav Brisela, on je u oštroj koliziji sa nedavnom izjavom nemačke kancelarke, datom nakon susreta sa predsedavajućim Vijeća ministara BiH.

Nema promena granica na Zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati, poručila je 13. avgusta Merkel.

Sa druge strane, u Briselu se podseća i na stav Vašingtona da obe strane moraju da predlože rešenje koje neće doći sa strane, što se tumači kao “smekšavanje” američke administracije prema rešenju koje bi uključivalo promenu granica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare