EVROPA PODRŽAVA RAZVOJ JUGOZAPADNE SRBIJE

 

NOVI PAZAR

Šef sektora za saradnju DelegacijeEvropske unije u Republici Srbiji Holger Šreder i šef trećeg sektora operacijaDelegacije EU Ričard Maša sastali su se danas sa čelnicima Novog Pazara i Sjenice i razgovarali o razvojnim projektima koje finansiraju Evropska unija,Vlade Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa EvropskogPROGRESa.

Predstavnici Delegacije EU obišli su zajedno sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem jednu od devet brana na slivu reke Raške, koje su izgrađene u sklopu projekta uređenja toka ove reke za zaštitu od poplava. Ovaj projekat, koji su Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, sprečio je poplave u ovom kraju 2014. godine, dok je šteta nastala od izlivanja reka tokom 2013. godine procenjena na oko milion evra.

„Izgrađene brane su vrlo jednostavne građevine, ali donose velikukorist u odbrani od poplava, a građani i lokalna samouprava više ne snoseštetu. Veoma je važno raditi na projektima prevencije od poplava, aEvropska unija će i u sledećem periodu pomagati Srbiji u tome” , rekao ješef sektora za saradnju Delegacije EU Holger Šreder.

Evropski zvaničnici posetili su sa predsednikom opštine SjenicaHazbom Mujovićem Regionalni centar za razvoj poljoprivrede, čija jeizgradnja finansirana preko EU PROGRESa, da bi više od 200 porodica kojese bave poljoprivredom u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici dobiloneophodnu stručnu podršku za povećanje proizvodnje i zarade.

„Poljoprivreda je od izuzetne važnosti za razvoj celog regiona jugozapadne Srbije. Evropska unija pomogla je osnivanje Centra za razvoj poljoprivrede u Sjenici, da bi poljoprivrednici u ovom kraju mogli da dobiju važne usluge koje im trebaju za proizvodnju. Zato je važno da svi akteri koji su uključeni u ovaj projekat ispunjavaju obaveze koje su prihvatili“, rekaoje Šreder.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvojujužne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće saukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnuadministraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao ipoboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Aktivnosti naterenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Opštine obuhvaćene Programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj,Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kaoi Prokuplje, Blace,Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, CrnaTrava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica,Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica,Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare