„Evropa i Balkan pod Konstantinovim znakom”

NIŠ

Ugledni  niški međunarodni simpozijum vizantologa „Niš i Vizantija“ postoji 22 godinu u okviru gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena. I ove godine Grad Niš, Univerzitet u Nišu, Eparhija niška uz profesionalnu organizaciju NKC–a, i blagoslov  Episkopa Niškog Gospodina Arsenija okupiće istaknute vizantologe celog sveta.

                           „Svečano otvaranje zakazano je za 3. jun u 17,30 sati u svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Pozivija se ljubitelji naše prošlosti, umetničkog nasleđa i kulturne tradicije da prisustvuju otvaranju naučnog skupa koji će otvoriti profesor dr Janis Varalis iz Volosa, Grčka, kao i izlaganje referata sledećeg dana. Na otvaranju biće predstavljen zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa“, kaže dr Miša Rakocija .

                           Posle dvadest i dve godine organizovalja simpozijuma „Niš i Vizantija“, grad Niš je postao poznat širom sveta kao centar izučavanja vizantologije, kao grad u kome je rođen prvi hrišćanski car Konstantin Veliki, osnivač vizantijske države i civilizacije.

                           „Kao prepoznatljiv znak grada Niša, simpozijum „Niš i Vizantija“ prevazišao je okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje vizantijskih tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija. Zato u podnaslovu skupa stoji „Evropa i Balkan pod Konstantinovim znakom”, dodaje Rakocija i dodaje:

                          „ Posmatrajući Evropu pod Konstantinovim znakom, poznatiji kao Hristov monogram, vidimo da je pod tim znakom, car Konstantin kulturno, civilizacijski i duhovno objedinijo evropske narode. Imperator Konstantin Veliki je niški brend koji treba mnogo više eksploatisati u slavu našeg grada. Tome mnogo doprinose izložena otkrića učesnika simpozijuma Niš i Vizantija“.

                   Posle dvadeset i dve godine, razumljivo je što je značaj simpozijuma „Niš i Vizantija“ prepoznat od strane uglednih instituta i znamenitih univerziteta sa prostora Balkana i Evrope.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare