Evo šta je Borelj tačno rekao o dogovoru u Briselu

BRISEL

Evo šta je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj tačno rekao o dogovoru u Briselu.

Uz posredovanje Evropske unije, strane su se dogovorile o merama za izbegavanje eskalacije i koncentrisanje na hitna pitanja, u predlogu za normalizaciju odnosa, koji je u septembru predstavila EU, a podržale Francuska i Nemačka. To znači da će Srbija prestati da izdaje nelegalne registarske tablice sa skraćenicama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti sve radnje u vezi sa preregistracijom automobila. Evropska unija će obezbediti da glavna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom budu obrađeni u konkursu za predloge. Strane razumeju da svi sporazumi postignuti u prošlosti moraju biti sprovedeni. Pozvaću strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima, u okviru predloga, sa ciljem da se rezultati predstave sledećoj Specijalnoj grupi za normalizaciju i sledećem ažuriranju poglavlja 35 za Srbiju.

U slučaju blokade sa bilo koje strane, posrednik EU može da prekine proces. Ja i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak, nastavićemo da posredujemo u procesu normalizacije odnosa i obaveštavamo članice EU i redovne partnere o napretku koji su stranke postigle”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare