EULEX povodom nacionalnog Dana nestalih – Nikada nećemo odustati

PRIŠTINA

Kosovo danas obeležava nacionalni dan nestalih i tim povodom EULEX koristi priliku da podseti na one koji su nestali i patnju njihovih porodica. EULEX ostaje posvećen pružanju podrške u rešavanju sudbine nestalih.

„EULEX je tu da pomogne institucijama Kosova da napreduju i istovremeno rešavaju pitanja iz prošlosti, uključujući i identifikovanje nestalih lica. Što više vremena prolazi proces identifikacije postaje sve teži, ali dok god smo ovde, nećemo odustati”, izjavila je šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou.

Rešavanje sudbine oko 1665 nestalih lica ostaje prioritet za EULEX. I dok je identifikacija po prirodi osetljiv, komplikovan i vremenski zahtevan proces, od ključnog je značaja da se taj proces nastavi kako bi se utvrdilo gde se nalaze nestala lica. „Porodice imaju pravo da znaju. Tačna identifikacija im može pružiti olakšanje i okončanje bolne prošlosti”, izjavila je gđa Papadopoulou.

EULEX koristi ovu priliku da apeluje na porodice koje to još nisu učinile, da sarađuju sa nadležnim organima tako što će dati uzorke krvi za analizu DNK, koja  je u ovoj fazi veoma bitna za identifikaciju.

I dok EULEX ostaje posvećen potrazi za nestalim licima i njihovoj identifikaciji, EULEX radi na izgradnji lokalnih kapaciteta u okviru Instituta za sudsku medicinu, pripremajući se za odgovoran prenos nadležnosti u ovom procesu na lokalne organe.

Od decembra 2008. godine, kada je Misija počela sa radom, porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 494 žrtve. To je ishod intenzivnog rada na terenu, koji je obuhvatio 566 operacija i približno 2196 analiziranih uzoraka DNK.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare