Euleks obavešten o incidentima sa šumokradicama, KFOR i Vojska Srbije ne odgovaraju

PRIŠTINA-KURŠUMLIJA

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je obaveštena o zabrinutosti koju pominjete, odgovoreno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress na pitanej vezano za incidente sa naoružanim grupama šumokradica koje, kako tvrde meštani, upadaju na područje Srbije sa Kosova, kradu drva i naoružani su.

Misiju EULEX-a smo pitali da li su obavešteni o krađama šume iz administrativnu liniju Kosovo -Srbija na teritoriji opštine Kuršumlija (Srbija) kao i da li su preduzeli neke aktivnosti na osiguranju bezbednosti stanovništva preko administrativne linije, na teritoriji Srbije.

” Misija ima mandat da podržava odabrane institucije vladavine prava na Kosovu. U okviru delokruga tog mandata, EULEX podržava Policiju Kosova u oblasti međunarodne policijske saradnje.

Konkretnije, EULEX olakšava razmenu policijskih informacija između Policije Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u skladu sa protokolom o policijskoj saradnji između dva entiteta.

U skladu sa svojim mandatom, Misija će nadgledati svaki krivični postupak koji je u nadležnosti kosovskih organa po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

I pored diplomatskog odgovora, nadamo se da će delovanje na terenu po ovom pitanju biti konkretnije.

Na pitanja vezana za ovu pojavu sa naoružanim šumokradicama koji prelaze administrativnu liniju odgovore još uvek nismo dobili od KFOR-a i Vojske Srbije.

KFOR smo pitali da li je dobio informaciju o ovvim incidentima zvaničnim kanalima od srpskih organa, kako to nalaže procedura, i šta su preduzeli na obezbeđivanju bezbednosti administrativne linije .

Vojsku Srbije smo pitali da li su o ovome obavestili KFOR, kako to nalažu međusobna komunikacija a na osnovu Kumanovskog sporazuma , kao i da li je tačno da na tom području, uz administrativnu liniju sa KIM , više nema pripadnika  vojske, kako tvrde meštani? Ako je tačno po čijem nalogu i kad je vojska povučena?

Meštani kuršumlijskih sela, koja se nalaze uz administricvnu liniju sa Kosovom i Metohijom godinama već upozoravaju da im naoružane grupe , koje ulaze traktorima sa teritirije opštine Podujevo, seku drva i da ima slučajeva kada su i pucali na meštane. Zbog svega ovoga pre nekoliko dana u Kuršumliji je bio organizovan i protest.

U jednom ovakvom incidentu 28. 8. 2014. kada je napadnuta patrola žandarmeriju u rejonu sela Orlovac, optina Kuršumlija , koja je obezbeđivala mesto napada i krađe šume, teško je ranjen Stevan Sinđelić, koji je podlegao povredama na VMA u Beogradu.

Zbog ovoga Kuršumliju je posetio tih dana tadašnji premijer Srbije Aleksnadar Vučić koji je najavio nove mere ali i pomoć stanovništvu sela u ovoj opštini koja se nalaze uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. U međuvremenu su neka od ovih sela skoro opustela a obećana pomoć za bolji život i opstanak još uvek nije stigla. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare