EULEKS O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

PRIŠTINA

EULEX je juče u Prištini održao okrugli sto o bezbednosti saobraćaja na putevima. Okrugli sto otvorio je zamenik šefa EULEX Odseka za jačanje, Martin Cunningham, a njemu je prisustvovao i zamenik generalnog direktora Policije Kosova, Naim Redža. Okrugli sto je okupio predstavnike Vlade i lokalne policijske službenike, i tužioce i sudije iz svih regiona Kosova, kako bi zajedno pripremili preporuke i rešenja za unapređenje bezbednosti na putevima.

Martin Cunningham je otvorio radionicu objasnivši kako efikasno poboljšanje bezbednosti saobraćaja za kosovske institucije vladavine prava predstavlja veliku mogućnost za pozitivno uključivanje zajednice. Jedan stručnjak iz EULEX-a je u svom izlaganju istakao da je prema statistikama nedovoljna bezbednost u saobraćaju rezultovala sa više od 150 smrtnih slučajeva godišnje, što predstavlja veoma visok broj u odnosu na broj stanovnika Kosova. Stručnjak iz EULEX-a je objasnio kako kosovske institucije gube milione evra godišnje kao rezultat neefikasnog naplaćivanja novčanih kazni i kako efikasan sistem novčanog kažnjavanja predstavlja snažan mehanizam za odvraćanje od saobraćajnih prekršaja.

Pri[tina Euleks beybednost saobra'aja
Glavni cilj radionice bio je da se postavi temelj za holistički pristup bezbednosti u saobraćaju, kroz tri teme: životna sredina/inženjering, obrazovanje i na kraju sprovođenje, pri čemu je fokus bio na plaćanju kazni. Predstavnici Policije Kosova, tužioci, sudije i ministarstva pravde i unutrašnjih poslova radili su zajedno na proaktivan način tokom celog dana. Iz radionice su proizašle brojne preporuke u vezi sa novim sistemom i njegovim zakonskim okvirom.

Prema izjavi koju je dao zamenik generalnog direktora Policije Kosova, Naim Redža, radionica je bila od najvećeg značaja imajući u vidu trenutno stanje bezbednosti saobraćaja na Kosovu. Redža je naglasio potrebu za novim efikasnim sistemom kažnjavanja. Prema Redži, za uspostavljanje novog sistema neophodna je efikasna saradnja među raznim institucijama Kosova. Redža je, pored toga, istakao potrebu za boljom obaveštenošću građana o saobraćajnim pravilima i bezbednosti i boljim zakonodavstvom o saobraćajnim prekršajima.

Ovaj proces će se nastaviti, a EULEX će održati još jedan sastanak na kojem će biti predstavljen jedan novi sistem naplaćivanja kazni i vremenski rokovi za njegovo sprovođenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare