EU nedelja mogućnosti u Nišu

NIŠ

  Poslednji dan Evropske nedelje mogućnosti održan je u Nišu, u okviru koga je potpisan trilateralni sporazum o finansiranju drugog Programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, vredan 3,6 miliona evra. Zahvaljujući Programu, ugroženim grupama građana biće dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite, a akcenat je stavljen i na unapređenje turizma. Ove programe finanisra Evreposka unija.  Trilateralni sporazum o finansiranju potpisali su u Nišu, u okviru EU nedelje mogućnosti, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                  Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da se ovim potpisivanjem pokazuje da se radi konkretno na poboljšavanju uslova života građana.

                             „Finansijska podrška, koja je predviđena ovim projektom, materijalizovaće se preko poziva za podnošenje projektnih predloga. Nadam se da će ti pozivi uslediti već na jesen. To će biti pozivi za razna udruženja, lokalne samouprave, grupe građana, koji će preko tih poziva kandidovati svoje ideje za konkretno unapređenje života građana sa jedne i druge strane granice“, istako je Žiofre.              

                             Ispred Grada, kao domaćina poslednjeg dana Nedelje mogućnosti, gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski podsetila je na projekte koje je Evropska unija finansirala u Nišu. Ona je istakla da ovaj sporazum daje mogućnost i Nišu da srađuje sa opštinama iz Severne Makedonije i podsetila  na međunarodnu saradnju grada i sa drugim državama.

                           „Pomoć Evropske unije Nišu se do sada meri milionima evra. Od velikih infrastrukturnih  projekata kakav je,svakakoin, gasni interkonektor Bugarska-Srbija, preko rekonstrukcije pruge od Niša do Beograda, do najvećeg projekta u zaštiti životne sredine u ovom trenutku u Srbiji, a to je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, vrednog 85 miliona evra. Uloga nas na lokalu vrlo je važna, da objasnimo našim sugrađanima koliko je novac Evropska unija njima važan za svakodnevno funkcionisanje i koliko je pomoć koja dolazi iz Evropske unije korak bliže Srbije Evropskoj uniji “, izjavila je Dragana Sotirovski.

                       Ona je istakla da potisivanje ovog trilateralnog sporazuma daje mogućnost i Nišu da u prekograničnoj saradnji sarađuje sa opštinama Severne Makedonije. Do sada je Niš najviše saraživao sa susednom Bugarskom, a ideja je da ona bude proširena i na susednu Rumuniju.

                     Ministarka Tanja Miščević je naglasila da će ova sredstva pokazati konkretne rezultate dobre saradnje Srbije i EU, ali i susedne Severne Makedonije.

                     „Ti projekti su projektu koji su usmereni i na turizam, ali i na rešavanje socijalnih pitanja, koji se posebno odnose na zapošljavanje, mobilnost radne snage, socijalna i kulturna prekogranična uključenost, ali i zdravlje. Pitanja koja su od suštinskog značaja za nas kao pojedince“, istakla je ministarka za evropske integracije i dodala da će se na sastnku u Nišu razgovarati i o ostalim mogućnostima koje se odnose na prekograničnu saradnju.Biće predstavljeni svi sporazumi koji su raspisani ili će  biti raspisani do kraja grodine.

                   „To je dobra mogućnost da oni koji su ovde i koji žele da saznaju koji su to osnovni principi svakog od poziva  kako bi se najbolje pripremili, a mi kao ministarstvo i lokalne samouprave u tome pomognemo. Značaj prekogranačne sradnje je pomoć građanima, a ne pomoć državi. Ovo je partnerstvo između EU i države jer zajednički pomažemo  one projekte koji su od koristi ljudima. Od 2004.godine  do 2020.godine oko 1600 projekata je bilo finansirano a najdirektniju  korist je osetilo preko 100.000 građana Srbije“, kazala je minsitarka Tanja Miščević.  

                  Potpredsednik Vlade Severne Makedonije, koji je zadužen za evropske integracija, ističe da granice nisu prepreke već mogućnosti za saradnju građana, koji imaju iste interese i želje.

                   „Evropska unija nije samo proces u zakonodavnoj sferi, nije samo proces teških reformi i transformacija na centralnom nivou, tu je paralelno povećanje kvaliteta života građana na lokalnom nivou. Mislim da se često granica gleda kao prepreka, potpisivanjem ovog Programa pokazujemo da su ovom slučaju granice mogućnost za razvoj projekata, ideja, konkretnih koraka“, rekao je Bojan Maričik.

                               Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira EU. Ovo je više nego dvostruko sredstava u poređenju sa prethodnom sedmogodišnjom finansijskom perspektivom.

                             Područje ovog programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika u obe države. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare