EU mobiliše paket od preko 410 miliona evra za Zapadni Balkan

BRISEL

EU mobiliše paket vredniji od 410 miliona evra preraspodeljene bilateralne finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona evra je namenjeno za najhitnije potrebe – nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takodje će obezbediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem “zelenih koridora” na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona evra, BH sedam miliona, Crnoj Gori tri miliona, Kosovu pet miliona a Albaniji i Severnoj Makedoniji po četiri miliona.


Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namenjeno 78,4 miliona evra, BiH 73,5 miliona, Crnoj Gori 50 miliona, Kosovu 63 miliona, Albaniji 46,7 miliona a Severnoj Makedoniji 62 miliona, preneo je 30. marta EU info centar.

Navode se i primeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svesti gradjana u uslovima epidemije.

Nove mere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare