Etno muzej u selu Rautovo

NIŠ

Udruženje stvaralaca Niša je sednicu Odbora za razvoj muzeologije održalo u selu Rautovu, sa namerom da okupi predstavnike Narodnog muzeja, Turističke organizacije, opštine Niška banja i drugih institucija, radi dogovora o zajedničkom angažovanju na razvoju turizma u Nišu i Nišavskom okrugu. Na sastanku je dogovoreno osnivanje klastera muzeja u Nišu.

                        Na sednici u selu Rautovu predstavljeni su i flajeri Etno muzeja “Rautovo” i promotivnih publikacija Turističke organizacije, sa ciljem da se naredne godine napravi i brošura, koja bi obuhvatila planirani Klaster desetak muzeja u ponudi svim turistima, koji obilaze ovaj kraj i koji vole etno turizam.

                      Predsednik Odbora Udruženja stvaralaca Niša Jovan Mandić kaže da je današnje okupljanje ujedno i jedan veoma ozbiljan razgovor i dogovor, sa kojim može zajednički da se izađe pred nadležne i traži podrška za realizaciju planiranih projekata, od koristi za čitav grad.

                       ‘’Naša namera je da se mladima pokaže kako se živelo, da se sačuvaju predmeti koji su bili u upotrebi. Ideja je da to ne bude klasična kolonija, da slikari dođu, budu tu deset dana i odu, već da bude zgrada gde će slikari moći da žive mesec, dva, godinu dana. Kome koliko odgovara i hoće. Planirali smo da to bude u školi, ali je ta zamisao propala jer nismo mogli da utvrdimo ko je vlasnik objekta i dvorišta. Uradilo smo bar nešto i iskoristili smo kuću Novice Ranđelovića i njegovu želju da se predmeti koji su nekada bili u upotrebi sačuvaju od zaborava’’- kaže Jovan Mandić, predsednik USN ‘’Car Konstantin’’.

                     Sastanku je prisustvovao i direktor Narodnog muzeja u Nišu Nenad Spasić.

                     ‘’Mi smo potpisali ugovor o saradnji i rada sam izneo predlog da formiramo muzejski klaster koji bi na neki način sublimiraio sve muzejske sadržaje ugradu i regionu.Smatramo da bi ta muzejska sinergija bila korisna za naš grad’’- kazao je Spasić.

                     Na sastanku  u selu Rautovo bili su i  predstavnici drugih institucija zainteresovanih za razvoj etno turizma u Nišu.

                      ‘’Ovo je još jedan turistički proizvod, benefit grada Niša da ima i ovako jednu prelepu rurani sredinu i to je, možda, preteča za razvoj ruranog turizma’’- istakla je Dušica Todorović predstavnik Turističke organizacije Niš.                         Svi zajedno obišli su etno muzej u Rautovu i novoformirani muzej narodnih rukotvorina Zore Mitić u Niškoj banji

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare