Eskobar: Poštovati sporazum o ZSO

VAŠINGTON

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas na onlajn konferenciji za medije sa Zapadnog Balkana da bi svi sporazumi Beograda i Prištine trebalo da budu poštovani, uključujući i sporazum o formiranju Zajedinice srpskih opština (ZSO), uz konstataciju da ZSO ne bi smela da bude u suprotnosti sa kosovskim Ustavom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je podstakao Prištinu da doprinese regionalnoj stabilnosti i da poštuje dogovoreno, rekao je Eskobar i precizirao da ZSO ne bi smela da izaziva probleme u funkcionisanju Kosova i bude “država u državi”.

Postoji mnogo evropskih modela u kojima manjine mogu da zaštite svoju kulturnu baštinu i jezik u okviru Ustava, predočio je Eskobar.

Želimo da pronađemo neke od tih primera i možda da ih iskoristimo kao smernice da se napreduje u primeni ZSO, naglasio je on i izrazio nadu da će se o tome razgovarati u Briselu krajem meseca.

Iz naše perspekrive, istakao je Eskobar, budućnost Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji (EU) i zato podržavamo dijalog pod okriljem Unije, kao i susret predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i premijera Kosova u Briselu krajem ovog meseca.

Eskobar je podsetio da je Blinken, tokom nedavnog susreta sa predsednicom i premijerom Kosova u Vašingtonu, ponovio posvećenost SAD nezavisnosti i suverenitetu Kosova i njegovom teritorijalnom integritetu, ali je ohrabrio Prištinu da radi na kreiranju prilika za veću regionalnu stabilnost.

Odgovarajući na pitanje o odlaganju rešenja sa registarske tablice za 1. septembar, Eskobar je rekao da ne bi govorio samo o odlaganju, već kreiranju prilike da se pronađe prihvatljivo rešenje koje će doprineti regionlnoj integraciji i stabilnosti.

Rešenje za automobilske tablice Srba sa Kosova predviđeno je kao privremeno i vremenski ograničeno i trebalo je da bude zamenjeno trajnim rešenjem koje ne bi značilo drastičnu promenu života stanovnika severa Kosova, objasnio je Eskobar.

Treba postići rešenje o slobodi kretanja, ne samo na Kosovu i u Srbiji, već u celom regionu i Evropi, istakao je on, uveren da se to može postići.

U isto vreme, Eskobar se nada se široj diskusiji kako dve zemlje da napreduju dalje u kreiranju mogućnosti za bolje odnose, slobodu kretanja i veću integraciju u Evropu.

On veruje da će ovaj mesec dati priliku za napredak u širim pitanjima dijaloga, ne samo o registarskim tablicama.

Upitan o uticaju Rusije na nedavne incidente na severu Kosova i postavljanju barikada, Eskobar je rekao da je, “sa nešto malo izuzetaka”, ono što se događa na Balkanu rezultat faktora sa Balkana.

Rekao bih da je ono što se događa na severu pitanje Srbije i Kosova, ocenio je on i napomenuo da je zato hitno da se lideri dve zemlje sretnu u Briselu pod okriljem EU dijaloga i reše razlike na severu.

To su dugotrajno održivo rešenje za pitanje tablica, primena Mape puta za energetiku, da se zaključi sporazum o nestalim osobama i razgovori o ZSO, poručio je Eskobar.

On je ponovio da je Kosovo za SAD nezavisna, suverena zemlja i blizak partner, koji odmah zaslužuje viznu liberalizaciju i članstvo u svim međunarodnim organizacijama.

Uveren sam da ćemo ići u tom pravcu, ali ta budućnost će najverovatnije biti otključana u dijalogu kroz posredovanje EU, predvideo je Eskobar.

Cilj dijaloga je normalizacija odnosa dve zemlje i na dohvat je ruke, naglasio je on i apelovao na obe strane, Srbiju i Kosovo, da se konstruktivno angažuju.

Dijalog je ključ za budućnost, ne samo Kosova, već i Srbije. Kada rešite neka od političkih pitanja, ono što je najvažnije je ekonomska budućnost regiona, zaključio je Eskobar.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare