Eskobar: Kosovo da ispoštuje obaveze

PRIŠTINA

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se Vlada Kosova obavezala da formira Zajednicu srpskih opština i da Amerika očekuju da Кosovo i Srbija ispoštuju preuzete obaveze.

On je u intervjuu za Reporteri naveo i da SAD pozivaju Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani.

Vlada Kosova obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ona treba da radi i koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese, kazao je Eskobar.

On je istakao da postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti, a pozvao je Vladu Kosova da ih pažljivo razmotri.

Na pitanje da li očekuje da će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je naveo da je stav SAD bio jasan i uporan.

U tom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. I dalje pozivamo Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i da uknjiži zemljište. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju neko bira i svakako nije stvar pregovora ili cenkanja, poručio je Eskobar, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare