Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu krajnje nepovoljna

VRANJE

Prema poslednjim podacima procenat pozitivnih u odnosu na uzete uzorke je 42 posto, izjavio je medijima epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković.

On je ocenio da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu krajnje nepovoljna.

„Novoobolela su još 104 lica u Pčinjskom okrugu od 249 odgovorenih uzoraka. Od tog broja 57 je iz Vranja, 14 iz Preševa, 13 iz Bujanovca, 10 iz Surdulice, pet iz Trgovišta, tri iz Bosilegrada i dva lica iz  Vladičinog Hana. U Kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 173 pregleda. Prvih pregleda je bilo 99“, izjavio je dr Stanković.

On je dodao da su otvoreni novi kapaciteti u Zdravstvenom centru u Vranju.

„Na odeljenju Psihijatrije, koje je pretvoreno u kovid bolnicu, kapaciteti su skoro ispunjeni. Zbog zbrinjavanja pacijenata pozitivnih na korona virus, zgrada stare hirurgija je ponovo počela da radi kao kovid bolnica kapaciteta 85 pacijenata. Evidentiraju se upale pluća kod starije populacije sa zahtevom za kiseoničnom terapijom. Tokom jučerašnjeg dana registrovana su dva smrtna ishoda od posledica infekcije korona virusom“, kaže doktor.

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje obolelo je još šest učenika srednjih škola u Vranju.

Zabrinjava činjenica da ima sve više zaraženih u ustanovama.

Tako je u Domu za stara lica u Surdulici registrovano 20 obolelih korisnika i 11 zaposlenih, čije su kliničke slike srednje teške. U Centru za razvoj lokalnih  usluga socijalne zaštite u Vranju obolelo je osam zaposlenih i pet korisnika.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovano je 76 pacijenata, od kojih su 54 pozitivni na korona virus.

Sa upalom pluća u bolnicama se leče 74 pacijenta, a na kiseoniku ih je 37.

U poslednja 24 sata na lečenje je primljeno 16 pacijenata, a otpušteno šest od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš.

Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 74, što je znatno manje nego prethodnog dana kada je na raspolaganju bilo 114 kreveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare